Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na imieniny to bardzo efektowne i pyszne połączenie dwóch rodzajów biszkoptu, galaretki i kremu śmietanowego.
Tortownica o średnicy ok. 20 cm
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1508
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1720
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 65
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1508
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1720
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 65
Składniki
Przygotuj biszkopt. Masło rozpuść i ostudź. Do miski wbij jajka. Ubij na wysokich obrotach, by uzyskać lekką pianę. Stopniowo dodawaj po 1 łyżce cukru pudru, cały czas miksując przez 20 minut. Do miski dodaj przesiany proszek do pieczenia i dwie części mąki. Delikatnie wmieszaj szpatułką. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą roztopione masło, gorącą wodę i ekstrakt waniliowy. Dodaj do masy. Ciasto podziel na dwie części w proporcjach: 1/3 do 2/3. Do mniejszej części dodaj przesiane kakao, a do większej pozostałą 1/3 mąki. Obie masy wymieszaj bardzo dokładnie i delikatnie do połączenia składników. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do nich masy. Ciasto waniliowe piecz przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka, a ciasto kakaowe piecz przez ok. 15-20 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij oba biszkopty i ostudź na kratce. Biszkopt jasny podziel na dwie warstwy.
Przygotuj krem. Dużą miskę schłodź w zamrażarce na 10 minut przed rozpoczęciem przygotowywania kremu. Wlej do niej wszystkie składniki. Ubijaj mikserem na najwyższych obrotach do momentu, aż śmietana będzie sztywna. Krem wstaw do lodówki do momentu użycia.
Przygotuj galaretkę. Rozpuść galaretkę truskawkową w pół litra gorącej wody, najlepiej w dzbanku z dziubkiem do nalewania. Tak samo przygotuj galaretkę kiwi. Pozostaw obie do ostudzenia, do momentu aż zaczną lekko zastygać.
Złóż ciasto. W otwieranej tortownicy układaj warstwowo: warstwa biszkoptu białego, 1/3 kremu, biszkopt ciemny, 1/3 kremu, warstwa biszkoptu białego i znowu 1/3 kremu. Na wierzchu poukładaj pokrojone owoce: truskawki bliżej środka, a kiwi na zewnątrz. Trzymając oba dzbanki z galaretką w obu rękach, wylewaj je na ciasto, zgodnie z ułożeniem owoców. Galaretkę truskawkową wylewaj na środek, a kiwi na brzegach. Musisz robić to jednocześnie, by oba smaki połączyły się w efektowny wzór na cieście. Ciasto na imieniny schowaj do lodówki i podawaj po całkowitym zastygnięciu galaretek.