Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek to ciasto bez którego większość z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy. Kochamy go za niepowtarzalny smak, ale i zdobny wygląd. Jak zrobić dobre ciasto na mazurka? Klasyczny mazurek powinien być wykonany na bazie kruchego ciasta. Do jego przygotowania wykorzystaj dobrej jakości masło, żółtka wiejskich jaj, mąkę pszenną tortową lub mąkę orkiszową do ciast i słodkich wypieków. Do tego możemy dodać odrobinę cukru pudru oraz szczyptę soli dla podbicia słodyczy. Jak piec ciasto na mazurka? Zacznij od przełożenia ciasta do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Następnie ponakłuwaj je gęsto widelcem. Dzięki temu nie podniesie się ono podczas pieczenia. Kruche ciasto na mazurka należy piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni (grzałka góra-dół). Początkowo z obciążeniem przez około 15 minut (wystarczy na górę wyłożyć arkusz papieru do pieczenia i wysypać na niego groch lub soczewicę). Następnie bez obciążenia przez kolejne 5-10 minut (do zrumienienia).
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4863
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4863
Składniki
Do miski wsyp mąkę, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder, szczyptę soli oraz dwa żółtka jaj. Składniki zagnieć na gładkie, jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Formę na mazurka wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki, rozwałkuj na cienki placek, na kształt formy.
Rozwałkowanym ciastem wylep spód i brzegi formy. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Formę z ciastem na mazurka wstaw ponownie do lodówki na około 20-30 minut.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni (grzałka góra-dół). Wyciągnij kruche ciasto z lodówki, na wierzch wyłóż papier do pieczenia i wysyp obciążenie (możesz skorzystać ze specjalnych obciążników lub wysypać suchy groch lub fasolę).
Kruche ciasto na mazurka piecz początkowo z obciążeniem przez około 15 minut. Następnie zdejmij obciążenie i piecz ciasto przez kolejne 5-10 minut (do zrumienienia).
Upieczone ciasto wystudź. Mazurka możesz przełożyć gotową masą kajmakową, masą czekoladową lub dowolną inną. Nie zapomnij o dekoracji. Smacznego!