Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na sobotę jest pełne lekkości i owocowego smaku. Wystarczy kilka podstawowych składników do jego wykonania.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 223
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 521
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 223
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 521
Składniki
Przygotuj krem budyniowy. Najpierw odlej ćwierć szklanki mleka, a następnie wymieszaj je z proszkiem i cukrem. Pozostałe mleko zagotuj w rondelku, a następnie dodaj do niego budyń. Zmniejsz moc palnika do minimum, mieszaj za pomocą rózgi i ciągle gotuj aż zrobi się gęsty oraz jednolity. Odstaw do wystudzenia.
Po tym czasie ubij masło na jasną i puszystą masę. Dodawaj po łyżce budyniu, cały czas mieszając. Krem na końcu nie powinien mieć grudek.
Przygotuj formę i wyłóż ją herbatnikami. Przełóż na nie masę budyniową. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, dokładnie wymieszaj i odstaw. Mocno schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder.
Łyżkę śmietany połącz dokładnie z żelatyną, a następnie całość przełóż do kremu i krótko połącz składniki. Gotową masę przełóż na krem budyniowy. Umieść teraz ciasto w lodówce, aby wszystkie warstwy stężały.
W tym czasie przygotuj galaretkę truskawkową zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstaw do ostudzenia. Truskawki umyj, osusz i podziel na mniejsze części.
Wyciągnij ciasto, ułóż na nim truskawki i borówki. Zalej tężejącą galaretkę i ponownie wstaw do lodówki.