Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 27-11-2021
Jeszcze nie jest za późno, żeby nastawić ciasto na staropolski piernik dojrzewający. A więc do dzieła :)
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 1301
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 729
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4549
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 1301
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 729
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4549
Składniki
Do rondelka przełożyć masło, miód i cukier, zagotować, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru. Ostudzić.
W sporej misce wymieszać mąkę, przyprawę do piernika oraz sól. Dodać ostudzoną masę miodową i jajka. Sodę rozprowadzić w mleku, przelać do miski. Ciasto wymieszać drewnianą łyżką (lub mikserem używając haka do wyrabiania ciasta) do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do kamionkowego lub szklanego pojemnika, nakryć lnianą ścierką i wstawić do lodówki na 4-6 tygodni.