Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakie jest najlepsze ciasto na upalne dni? Oczywiście takie, które nie wymaga pieczenia – nikt chyba nie ma ochoty włączać piekarnika przy 30-stopniowym upale, zwłaszcza w niewielkim mieszkaniu. Ciężkie, tłuste ciasta z kremem też nie są najlepszym pomysłem. To może lekka jak puch, pistacjowa pianka na spodzie z herbatników?
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10059
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10059
Składniki
Roztop masło. Zmiel herbatniki w malakserze lub rozgnieć na pył, np. z pomocą wałka. Wymieszaj pokruszone herbatniki masłem na jednolitą masę i wyłóż nią dno formy o wymiarach około 35x25 cm. Wstaw do lodówki.
Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej (ale nie wrzącej) wody. Przestudź.
Posiekaj drobno pistacje. Możesz też rozdrobnić je w taki sam sposób, jak herbatniki. Odłóż 2-3 łyżki do dekoracji. Resztę wymieszaj dokładnie z pastą pistacjową i z serkiem mascarpone.
Ubij bardzo dobrze schłodzoną śmietanę „na sztywno”. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Jeśli lubisz słodsze desery, dodaj więcej niż 50 g.
Do przestudzonej żelatyny dodaj łyżkę śmietany i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną, połącz z masą serowo-pistacjową. Następnie szybko wymieszaj masę z bitą śmietaną. Gotową przelej do formy z herbatnikowym spodem. Wyrównaj i wstaw z powrotem do lodówki, tym razem na co najmniej 3 godziny.
Przed podaniem udekoruj ciasto posiekanymi pistacjami.