Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na Wszystkich Świętych to dość nietypowy przysmak, choć ma bardzo długą tradycję. Kilka wieków temu pieczono specjalne zaduszkowe chlebki, które były zanoszone na cmentarze. Dzisiaj nikt już tego nie robi, ale warto po powrocie z cmentarza powspominać bliskich przy czymś słodkim.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5497
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34534
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2169
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113840
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5497
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34534
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2169
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113840
Składniki
Przygotuj ciasto. Masło rozpuść i ostudź do temperatury pokojowej. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru. Odstaw na 15 minut do spienienia. Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, jajka, masło i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszaj i wyrób ciasto na gładką masę.
Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na ok. 60-90 minut. Ponownie wyrób i przenieś ciasto do okrągłej formy o średnicy 23 cm.
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki przenieś do miski. Masło posiekaj nożem na kawałki wielkości groszku. Następnie utrzyj wszystko ze sobą palcami, do uzyskania jednolitej konsystencji kruszonki. Kruszonkę rozsyp równomiernie na cieście.
Upiecz ciasto. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 35-40 minut, do ładnego zbrązowienia na wierzchu. Ciasto na Wszystkich Świętych podawaj na ciepło lub po całkowitym ostudzeniu.