Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na Wszystkich Świętych to dość nietypowy przysmak, choć ma bardzo długą tradycję. Kilka wieków temu pieczono specjalne zaduszkowe chlebki, które były zanoszone na cmentarze. Dzisiaj nikt już tego nie robi, ale warto po powrocie z cmentarza powspominać bliskich przy czymś słodkim.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41067
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 436
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 230
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 390
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9338
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41067
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 436
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 230
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 390
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9338
Składniki
Przygotuj ciasto. Masło rozpuść i ostudź do temperatury pokojowej. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru. Odstaw na 15 minut do spienienia. Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, jajka, masło i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszaj i wyrób ciasto na gładką masę.
Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na ok. 60-90 minut. Ponownie wyrób i przenieś ciasto do okrągłej formy o średnicy 23 cm.
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki przenieś do miski. Masło posiekaj nożem na kawałki wielkości groszku. Następnie utrzyj wszystko ze sobą palcami, do uzyskania jednolitej konsystencji kruszonki. Kruszonkę rozsyp równomiernie na cieście.
Upiecz ciasto. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 35-40 minut, do ładnego zbrązowienia na wierzchu. Ciasto na Wszystkich Świętych podawaj na ciepło lub po całkowitym ostudzeniu.