Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie ciasto można zrobić o każdej porze roku:) Oczywiście latem korzystając z dobrodziejstw natury, do ciasta dajemy świeże owoce, zimą zaś możemy dać owoce mrożone lub ze słoika ( jeśli robicie latem kompoty:))
Blaszka do pieczenia 24x24, mikser
Składniki
Jedną galaretkę rozpuścić w 400ml wrzącej wody a drugą galaretkę w 1/4 szklanki wrzącej wody. Galaretki wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Herbatniki pokruszyć i wlać do nich rozpuszczone i przestygnięte masło. Wymieszać i wyłożyć na blaszkę do pieczenia o wym. 24x24 przygniatając łyżką. Wiśnie wydrylować z pestek. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać do niej mascarpone oraz rozpuszczoną i przestygniętą galaretkę (tą galaretkę rozpuszczona w 1/4 szklance wody).Po wymieszaniu dodać 400 g wiśni i znów wymieszać. Do masy śmietanowej nie dodałam już cukru ale wedle uznania można sobie masę dosłodzić. Masę śmietanową przełożyć na blaszkę z herbatnikami. Ciasto włożyć do lodówki na jakieś 20 minut do lekkiego stężenia. Po tym czasie na ciasto ułożyć 100 g wiśni i zalać tężejącą galaretką. Ciasto z wiśniami wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto jest pyszne, łatwo oraz szybko się je robi. Smacznego!!