Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto niebo-piekło to bardzo efektownie wyglądający, czarno-biały deser. Warstwa piekielna jest mocno słodka i świetnie komponuje się z lekko kwaskowatym, ale jakże puszystym wierzchem.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1159
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1159
Składniki
Przygotuj warstwę ciemną. Masło rozpuść i ostudź do temperatury pokojowej. W dużej misce wymieszaj ze sobą masło oraz cukier. Dodaj i ubij jajka wraz z ekstraktem waniliowym. Składniki powinny się całkowicie połączyć. Następnie przesiej do płynnych składników mąkę, kakao i sól.
Przygotuj warstwę jasną. W dużej misce ubij ze sobą serek śmietankowy ze śmietaną na gładką konsystencję. Wmieszaj cukier i wanilię, a następnie dodawaj po jednym jajku, za każdym razem miksując. Przygotuj blachę do pieczenia o wymiarach 32x22 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Do blachy wylej ciemne ciasto, ale nie wyrównuj go. Niech w niektórych miejscach będzie go więcej, a w innych mniej.
Na ciemne ciasto natychmiast wylej jasne. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Piecz ciasto niebo-piekło przez ok. 50 minut. Jeśli wierzch zacznie się za bardzo rumienić, przykryj go folią aluminiową. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź całkowicie na ruszcie. Wstaw do lodówki na ok. 3-4 godziny. Przed podaniem posyp deser cukrem pudrem i udekoruj czereśniami oraz listkami mięty.