Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak smakuje niebo? To połączenie świeżych, soczystych wiśni i lekkiego, ucieranego ciasta z migdałowo-cytrusową nutą. Ten przepis warto mieć pod ręką na wypadek spontanicznej ochoty na słodkie co nieco lub wizytę niespodziewanych gości. Wypiek przygotujesz szybko i z prostych produktów, a nawet w krytycznej sytuacji, gdy zepsuje ci się mikser – wystarczy wymieszać składniki trzepaczką i dodać wiśnie. Ciasto “Niebo w gębie” smakuje równie dobrze w wersji ze śliwkami, morelami lub borówkami.
Blaszka – 24 cm
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 58
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 299
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 689
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3417
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 58
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 299
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 689
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3417
Składniki
Wiśnie umyj, wydryluj i umieść na sicie, aby odsączyć z nadmiaru soku. W misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Wlej aromat migdałowy, po czym dodawaj po jednym jajku, miksując po wbiciu każdego. Zmniejsz obroty miksera lub użyj łyżki/szpatułki/trzepaczki i partiami wsypuj mączną mieszankę. Wymieszaj do połączenia składników.
Odsączone na sicie wiśnie obsyp mąką ziemniaczaną i wymieszaj. Dzięki temu owoce nie puszczą soku w cieście i nie opadną na dno. Kwadratową lub okrągłą foremkę (ok. 24 cm) wysmaruj masłem i wysyp mąką (nadmiar strzep). Połowę ucieranego ciasta wylej do blaszki, wyrównaj, wysyp wiśnie, po czym przełóż resztę ciasta, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Trzymaj ciasto w piecu przez 40-50 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto „Niebo w gębie” wyjmij z piekarnika, odstaw do ostudzenia, wyjmij z blaszki, posyp cukrem pudrem i podawaj. Uważaj, żeby nie wyjmować bardzo gorącego ciasta, ponieważ może się uszkodzić i połamać.