Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, delikatne, w smaku przypomina lody czekoladowe. Trochę pracochłonne, ale warto się pomęczyć ;)
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4149
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11359
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6513
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5486
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13538
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5311
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4149
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11359
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6513
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5486
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13538
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5311
Składniki
Wykonanie ciasta biszkoptowego: Obie mąki wymieszać dokładnie z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać żółtka dalej ubijać. Wsypać sypkie produkty i delikatnie wymieszać. Piec w tem. 180 stopni przez około 20-25 minut.
Przygotowanie galaretki: Galaretki rozpuścić w 1 1/2 l wrzącej wody, podzielić na dwie części, odstawić do ostudzenia.
Wykonanie kremu: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Następnie wsiewamy kakao i delikatnie mieszamy. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. W niedużym garnuszku zagrzać mocno wodę, zdjąć z ognia, wstawić namoczoną żelatynę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wlać do śmietany i dokładnie wymieszać. Dla ułatwienia składniki możemy podzielić na pół (ja tak zrobiłam).
Przełożenie ciasta: Biszkopt Połowa tężejącej galaretki Połowa masy Druga część galaretki Druga część masy Posypać tartą czekoladą Żeby ciasto wyszło dobre należy po każdej warstwie wstawić do lodówki żeby dobrze stężało. Zajmuje to niestety trochę czasu, ale warto się poświęcić bo smak wynagradza włożoną pracę!