Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, delikatne, w smaku przypomina lody czekoladowe. Trochę pracochłonne, ale warto się pomęczyć ;)
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4231
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7231
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85439
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4231
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7231
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85439
Składniki
Wykonanie ciasta biszkoptowego: Obie mąki wymieszać dokładnie z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać żółtka dalej ubijać. Wsypać sypkie produkty i delikatnie wymieszać. Piec w tem. 180 stopni przez około 20-25 minut.
Przygotowanie galaretki: Galaretki rozpuścić w 1 1/2 l wrzącej wody, podzielić na dwie części, odstawić do ostudzenia.
Wykonanie kremu: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Następnie wsiewamy kakao i delikatnie mieszamy. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. W niedużym garnuszku zagrzać mocno wodę, zdjąć z ognia, wstawić namoczoną żelatynę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wlać do śmietany i dokładnie wymieszać. Dla ułatwienia składniki możemy podzielić na pół (ja tak zrobiłam).
Przełożenie ciasta: Biszkopt Połowa tężejącej galaretki Połowa masy Druga część galaretki Druga część masy Posypać tartą czekoladą Żeby ciasto wyszło dobre należy po każdej warstwie wstawić do lodówki żeby dobrze stężało. Zajmuje to niestety trochę czasu, ale warto się poświęcić bo smak wynagradza włożoną pracę!