Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz niebanalnego ciasta, które zachwyci Twoich bliskich? Sięgnij po przepis na ciasto Ochoczy Kusiciel, które już po pierwszym kęsie skradnie twoje serce. Mięciutkie i wilgotne ciasto czekoladowe kryje w sobie soczyste wiśnie, a do tego zwieńczone jest kruchą i delikatną bezą. Kontrastowe smaki i tekstury tworzą wyjątkową kompozycję, która z pewnością podbije serca każdego łasucha. Przygotowanie ciasta jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać, a efekt końcowy jest naprawdę imponujący. Ochoczy Kusiciel to idealny pomysł na deser, którego twoi goście będą się już zawsze domagać.
Forma: 24x24 cm
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Składniki
Do garnuszka przełóż masło i zacznij je podgrzewać. Po chwili wlej wodę, dodaj cukier i kakao. Podgrzewaj i mieszaj tak długo aż wszystkie składniki się połączą. Odstaw.
Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Najpierw wsyp produkty sypkie do masy czekoladowej. Zrób to partiami i cały czas mieszaj. Później dodawaj żółtka, jedno po drugim. Połącz składniki i na koniec wmieszaj ubite białka. Delikatnie zamieszaj szpatułką albo łyżką.
Wylej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Po cieście rozsyp wiśnie, a niektóre z nich wetknij nieco głębiej w ciasto. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.
W tym czasie przygotuj bezę. Białka zacznij ubijać, a kiedy piana zrobi się sztywna, dodawaj cukier. Mieszaj tak długo aż masa zrobi się błyszcząca. Wtedy wmieszaj mąkę ziemniaczaną.
Wyciągnij ciasto z piekarnika. Ostrożnie na wierzchu rozsmaruj konfiturę wiśniową i przygotowaną bezę. Ponownie włóż do piekarnika na 30 do 40 minut - w tym czasie beza powinna stać się lekko chrupiąca. Ciasto Ochoczy Kusiciel podawaj po wystudzeniu.