Szukasz niebanalnego ciasta, które zachwyci Twoich bliskich? Sięgnij po przepis na ciasto Ochoczy Kusiciel, które już po pierwszym kęsie skradnie twoje serce. Mięciutkie i wilgotne ciasto czekoladowe kryje w sobie soczyste wiśnie, a do tego zwieńczone jest kruchą i delikatną bezą. Kontrastowe smaki i tekstury tworzą wyjątkową kompozycję, która z pewnością podbije serca każdego łasucha. Przygotowanie ciasta jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać, a efekt końcowy jest naprawdę imponujący. Ochoczy Kusiciel to idealny pomysł na deser, którego twoi goście będą się już zawsze domagać.
Ciasto Ochoczy Kusiciel
Składniki
Ciasto czekoladowe:
- 200 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 50 g kakao
- 100 ml wody
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina soli
- 150 g wiśni z kompotu lub konfitury
Beza:
- 3 białka
- 180 g cukru
- 10 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 200 g konfitury wiśniowej
Składniki
Ciasto czekoladowe:
- 200 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 50 g kakao
- 100 ml wody
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina soli
- 150 g wiśni z kompotu lub konfitury
Beza:
- 3 białka
- 180 g cukru
- 10 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 200 g konfitury wiśniowej

Potrzebne przybory kuchenne
Forma: 24x24 cm
Etapy przygotowania
Do garnuszka przełóż masło i zacznij je podgrzewać. Po chwili wlej wodę, dodaj cukier i kakao. Podgrzewaj i mieszaj tak długo aż wszystkie składniki się połączą. Odstaw.
Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Najpierw wsyp produkty sypkie do masy czekoladowej. Zrób to partiami i cały czas mieszaj. Później dodawaj żółtka, jedno po drugim. Połącz składniki i na koniec wmieszaj ubite białka. Delikatnie zamieszaj szpatułką albo łyżką.
Wylej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Po cieście rozsyp wiśnie, a niektóre z nich wetknij nieco głębiej w ciasto. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.
W tym czasie przygotuj bezę. Białka zacznij ubijać, a kiedy piana zrobi się sztywna, dodawaj cukier. Mieszaj tak długo aż masa zrobi się błyszcząca. Wtedy wmieszaj mąkę ziemniaczaną.
Wyciągnij ciasto z piekarnika. Ostrożnie na wierzchu rozsmaruj konfiturę wiśniową i przygotowaną bezę. Ponownie włóż do piekarnika na 30 do 40 minut - w tym czasie beza powinna stać się lekko chrupiąca. Ciasto Ochoczy Kusiciel podawaj po wystudzeniu.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 55
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 4591

Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8520

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1116
Ostatnio komentowane przepisy

Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 55
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 4591

Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8520

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1116



Składniki
- 200 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 50 g kakao
- 100 ml wody
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina soli
- 150 g wiśni z kompotu lub konfitury
- 3 białka
- 180 g cukru
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 200 g konfitury wiśniowej
Do garnuszka przełóż masło i zacznij je podgrzewać. Po chwili wlej wodę, dodaj cukier i kakao. Podgrzewaj i mieszaj tak długo aż wszystkie składniki się połączą. Odstaw.
Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Najpierw wsyp produkty sypkie do masy czekoladowej. Zrób to partiami i cały czas mieszaj. Później dodawaj żółtka, jedno po drugim. Połącz składniki i na koniec wmieszaj ubite białka. Delikatnie zamieszaj szpatułką albo łyżką.
Wylej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Po cieście rozsyp wiśnie, a niektóre z nich wetknij nieco głębiej w ciasto. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.
W tym czasie przygotuj bezę. Białka zacznij ubijać, a kiedy piana zrobi się sztywna, dodawaj cukier. Mieszaj tak długo aż masa zrobi się błyszcząca. Wtedy wmieszaj mąkę ziemniaczaną.
Wyciągnij ciasto z piekarnika. Ostrożnie na wierzchu rozsmaruj konfiturę wiśniową i przygotowaną bezę. Ponownie włóż do piekarnika na 30 do 40 minut - w tym czasie beza powinna stać się lekko chrupiąca. Ciasto Ochoczy Kusiciel podawaj po wystudzeniu.
Ależ smakowite i puszyste ciasto.;)