Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto orzechowe to doskonały dodatek do kawy albo przekąska do pracy. Ale też szybki placek świąteczny, gdy nie ma już czasu na bardziej wykwintne ciasta. Ciasto jest na prawdę smaczne, a pracy nie ma przy nim zbyt wiele. Upiekłam go w jednej niezbyt dużej keksówce. Ładnie wyrasta. Po całkowitym wystygnięciu oblałam go samodzielnie przygotowaną polewą kakaową i posypałam mielonymi orzechami.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5244
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 816
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11654
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5041
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1284
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5244
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 816
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11654
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5041
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1284
Składniki
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym
Zmielone orzechy włoski mieszamy z cynamonem, imbirem i przyprawą do piernika
Masło ucieramy z cukrem. Do utartego masła dodajemy po 1 jajku, na przemian z orzechami. Do masy wsypujemy powoli mąkę stale mieszając i wlewamy rum. Wszystko dokładnie mieszamy
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki Pieczemy około 50 minut w temperaturze 150 stopni
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, a po chwili wyjmujemy z formy i studzimy na kratce kuchennej. Po całkowitym wystudzeniu ciasto dekorujemy polewą.