Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto orzechowe to doskonały dodatek do kawy albo przekąska do pracy. Ale też szybki placek świąteczny, gdy nie ma już czasu na bardziej wykwintne ciasta. Ciasto jest na prawdę smaczne, a pracy nie ma przy nim zbyt wiele. Upiekłam go w jednej niezbyt dużej keksówce. Ładnie wyrasta. Po całkowitym wystygnięciu oblałam go samodzielnie przygotowaną polewą kakaową i posypałam mielonymi orzechami.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10915
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3532
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2619
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10915
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3532
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2619
Składniki
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym
Zmielone orzechy włoski mieszamy z cynamonem, imbirem i przyprawą do piernika
Masło ucieramy z cukrem. Do utartego masła dodajemy po 1 jajku, na przemian z orzechami. Do masy wsypujemy powoli mąkę stale mieszając i wlewamy rum. Wszystko dokładnie mieszamy
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki Pieczemy około 50 minut w temperaturze 150 stopni
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, a po chwili wyjmujemy z formy i studzimy na kratce kuchennej. Po całkowitym wystudzeniu ciasto dekorujemy polewą.