Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto orzechowe to doskonały dodatek do kawy albo przekąska do pracy. Ale też szybki placek świąteczny, gdy nie ma już czasu na bardziej wykwintne ciasta. Ciasto jest na prawdę smaczne, a pracy nie ma przy nim zbyt wiele. Upiekłam go w jednej niezbyt dużej keksówce. Ładnie wyrasta. Po całkowitym wystygnięciu oblałam go samodzielnie przygotowaną polewą kakaową i posypałam mielonymi orzechami.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 66
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10356
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 120
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1017
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 66
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10356
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 120
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1017
Składniki
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym
Zmielone orzechy włoski mieszamy z cynamonem, imbirem i przyprawą do piernika
Masło ucieramy z cukrem. Do utartego masła dodajemy po 1 jajku, na przemian z orzechami. Do masy wsypujemy powoli mąkę stale mieszając i wlewamy rum. Wszystko dokładnie mieszamy
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki Pieczemy około 50 minut w temperaturze 150 stopni
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, a po chwili wyjmujemy z formy i studzimy na kratce kuchennej. Po całkowitym wystudzeniu ciasto dekorujemy polewą.