Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto orzechowe to doskonały dodatek do kawy albo przekąska do pracy. Ale też szybki placek świąteczny, gdy nie ma już czasu na bardziej wykwintne ciasta. Ciasto jest na prawdę smaczne, a pracy nie ma przy nim zbyt wiele. Upiekłam go w jednej niezbyt dużej keksówce. Ładnie wyrasta. Po całkowitym wystygnięciu oblałam go samodzielnie przygotowaną polewą kakaową i posypałam mielonymi orzechami.
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2054
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9647
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3320
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6754
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2054
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9647
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3320
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6754
Składniki
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym
Zmielone orzechy włoski mieszamy z cynamonem, imbirem i przyprawą do piernika
Masło ucieramy z cukrem. Do utartego masła dodajemy po 1 jajku, na przemian z orzechami. Do masy wsypujemy powoli mąkę stale mieszając i wlewamy rum. Wszystko dokładnie mieszamy
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki Pieczemy około 50 minut w temperaturze 150 stopni
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, a po chwili wyjmujemy z formy i studzimy na kratce kuchennej. Po całkowitym wystudzeniu ciasto dekorujemy polewą.