Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto orzechowe to doskonały dodatek do kawy albo przekąska do pracy. Ale też szybki placek świąteczny, gdy nie ma już czasu na bardziej wykwintne ciasta. Ciasto jest na prawdę smaczne, a pracy nie ma przy nim zbyt wiele. Upiekłam go w jednej niezbyt dużej keksówce. Ładnie wyrasta. Po całkowitym wystygnięciu oblałam go samodzielnie przygotowaną polewą kakaową i posypałam mielonymi orzechami.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 850
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4652
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3153
Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówk...
Odsłon: 666
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 850
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4652
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3153
Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówk...
Odsłon: 666
Składniki
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym
Zmielone orzechy włoski mieszamy z cynamonem, imbirem i przyprawą do piernika
Masło ucieramy z cukrem. Do utartego masła dodajemy po 1 jajku, na przemian z orzechami. Do masy wsypujemy powoli mąkę stale mieszając i wlewamy rum. Wszystko dokładnie mieszamy
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki Pieczemy około 50 minut w temperaturze 150 stopni
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, a po chwili wyjmujemy z formy i studzimy na kratce kuchennej. Po całkowitym wystudzeniu ciasto dekorujemy polewą.