Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czemu ten deser to ciasto oszczędne? Bo do jego przygotowania możesz wykorzystać składniki, które na pewno masz w domu i należą do podstawowych produktów, a tym samym mają dość niską cenę. W tym przepisie wykorzystano wiśnie, ale możesz z powodzeniem użyć każdego rodzaju owoców – sezonowych, które akurat masz pod ręką. Całość zwieńcza lubiana przez wszystkich i chrupiąca kruszonka.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 832
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8951
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10555
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 832
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8951
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10555
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W osobnej misce utrzyj ze sobą masło i cukier na puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy, a następnie wbijaj po jednym jajku i żółtko. Wymieszaj. Do mokrych składników dodaj suche w trzech partiach, naprzemiennie z maślanką. Mieszaj do połączenia składników. Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Na wierzchu ułóż wiśnie.
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj. Ucieraj razem do uzyskania jednolitej kruszonki. Kruszonką posyp wierzch ciasta. Formę do pieczenia wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 65-70 minut, do zezłocenia kruszonki i suchego patyczka. Ciasto oszczędne podawaj na ciepło lub na zimno.