Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czemu ten deser to ciasto oszczędne? Bo do jego przygotowania możesz wykorzystać składniki, które na pewno masz w domu i należą do podstawowych produktów, a tym samym mają dość niską cenę. W tym przepisie wykorzystano wiśnie, ale możesz z powodzeniem użyć każdego rodzaju owoców – sezonowych, które akurat masz pod ręką. Całość zwieńcza lubiana przez wszystkich i chrupiąca kruszonka.
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 83
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 713
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4369
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 83
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 713
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4369
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W osobnej misce utrzyj ze sobą masło i cukier na puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy, a następnie wbijaj po jednym jajku i żółtko. Wymieszaj. Do mokrych składników dodaj suche w trzech partiach, naprzemiennie z maślanką. Mieszaj do połączenia składników. Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Na wierzchu ułóż wiśnie.
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj. Ucieraj razem do uzyskania jednolitej kruszonki. Kruszonką posyp wierzch ciasta. Formę do pieczenia wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 65-70 minut, do zezłocenia kruszonki i suchego patyczka. Ciasto oszczędne podawaj na ciepło lub na zimno.