Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Pani Kowalska to dość pracochłonny, wielowarstwowy przysmak, wart jednak każdej poświęconej mu chwili. Jeśli dysponujesz dwiema identycznymi formami i piekarnikiem z termoobiegiem, możesz upiec oba rodzaje biszkoptu jednocześnie. Skróci to także czas przeznaczony na ubijanie piany z białek – po jej połączeniu z cukrem i żółtkami, a przed dodaniem produktów sypkich, podziel ją w stosunku 2:1, mniejszą część przeznaczając na biszkopt ciemny.
Forma 23x23 cm
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Składniki
Roztop pokruszoną białą czekoladę z 500 ml śmietany kremówki. Wymieszaj na jednolitą masę. Schłodź ją w lodówce (najlepiej przez całą noc). Połącz z zimnym serkiem mascarpone i ubij mikserem na wysokich obrotach (przez kilka minut – do chwili aż masa zgęstnieje). Wstaw krem do lodówki.
Wsyp do rondelka wiśnie (jeśli są mrożone – rozmroź), dodaj cukier kryształ i sok z cytryny. Zagotuj. Gdy wiśnie puszczą sok, odlej część, wymieszaj z mąką ziemniaczaną i wlej z powrotem do rondelka. Zamieszaj. Gotuj jeszcze przez chwilę. Odstaw do wystudzenia.
Przygotuj jasny biszkopt. Oddziel białka od żółtek Białka ubij na sztywną pianę (mikserem na wysokich obrotach). Nie przerywając miksowania, stopniowo dodaj cukier, a następnie – po jednym żółtku. Partiami przesiej do piany produkty sypkie, mieszając ją szpatułą (lub mikserem na niskich obrotach) – tylko do połączenia składników. W międzyczasie dolej także wodę.
Przelej ciasto do formy o wymiarach 23x23 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (lub 170°C jeśli korzystasz z termoobiegu). Piecz przez około 30 minut – do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw na 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, po czym oddziel go nożem od formy i wyłóż na kratkę (przykrytą arkuszem papieru) do góry dnem. Zdejmij ostrożnie papier, na którym piekł się biszkopt. Pozostaw ciasto na kratce do wystudzenia.
W taki sam sposób wypiecz i wystudź biszkopt czekoladowy, przy czym czas pieczenia skróć o około 10 minut.
Ubij resztę mocno schłodzonej śmietany kremówki. W czasie ubijania dosłodź cukrem pudrem. Przełóż do rękawa cukierniczego.
Przekrój jasny biszkopt na dwa blaty. Złóż ciasto. Na pierwszym jasnym blacie rozsmaruj konfiturę, a następnie warstwę z połowy kremu. Przykryj ją ciemnym biszkoptem. Rozsmaruj na nim drugą połowę kremu i przykryj drugim jasnym blatem. Na wierzch wyłóż wiśniową frużelinę. Udekoruj kleksami bitej śmietany. Przechowuj ciasto w lodówce.