Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przygotowałam je na kakaowym biszkopcie, a rolady wykonałam z ciasta kruchego z dodatkiem miodu. Całość jest przełożona kremem oraz galaretką. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i jest pycha. Polecam :-)
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 257
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1338
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4203
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1229
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 257
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1338
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4203
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1229
Składniki
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ugotowania budyniu na masę. Z mleka odlewamy niewielką część i w niej rozpuszczamy 2 budynie, cukier,mąkę oraz cukier waniliowy. Resztę mleka zagotowujemy-masę wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy jak budyń. Studzimy. Gdy budyń jest zimny, masło lub margarynę ucieramy na puch, i stopniowo dodajemy budyń. I krem gotowy :-)
BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę , następnie dodajemy cukier oraz żółtka i resztę składników. Dużą blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, następnie masę na biszkopt wylewamy do blaszki, pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka. Gdy biszkopt ostygnie, kroimy na 2 cienkie blaty.
ROLADY Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy ciasto, następnie dzielimy je na 3 części.Wałkujemy, tak by długość placka była taka sama jak długość blaszki. Smarujemy powidłami, posypujemy orzechami i zwijamy w rulon, tak postępujemy z pozostałym ciastem, mamy mieć 3 rolady.
Następnie układamy je na blaszce od piekarnika i pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni, około 10-15 minut. Studzimy, nie zdejmując z blaszki.
GALARETKA Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody, studzimy aż do momentu jak będzie tężejąca. SKŁADANIE CIASTA na pierwszy blat biszkopta dajemy połowę masy, następnie układamy rolady,
następnie przerwy między nimi wypełniamy tężejącą galaretką.
Ciasto odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia, następnie wykładamy resztę masy, i drugi blat biszkopta.Czekoladę oraz masło dajemy do miseczki i wkładamy na 30 sekund do mikrofali. Mieszamy, polewą polewamy ciasto, i całość posypujemy orzechami. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki by wszystko pięknie się zmacerowało :-) I gotowe. Sporo pracy, ale warto. Ciasto pięknie wygląda i jest pycha :-)