Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto piegusek to lekko cytrynowy deser z licznymi piegami, czyli zatopionymi borówkami. Przygotowuje się je bardzo szybko i prosto, nawet w oczekiwaniu na niespodziewanych gości. Zamiast borówek możesz z powodzeniem użyć jagód czy nawet rodzynek. Pamiętaj jednak o obtoczeniu ich w mące – dzięki temu piegi będą równe, a owoce nie stracą swojej wilgoci.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
W misie miksera utrzyj ze sobą masło z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wbijaj po jednym jajku, dokładnie ubijając po każdym. Dodaj 1/3 mieszanki mąki, a następnie połowę mleka. Po każdym wymieszaj.
Do masy dodawaj kolejno: 1/3 mąki, ½ mleka i ponownie 1/3 mąki. Masa powinna mieć jednolitą i gładką konsystencję.
Dodaj borówki obtoczone mąką i delikatnie wmieszaj je do ciasta za pomocą szpatułki.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do niej ciasto i wstaw ją do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez ok. 30-45 minut lub do suchego patyczka.
Ciasto piegusek wyjmij i ostudź na kratce. Deser podawaj posypany cukrem pudrem.
W misce wymieszaj ze sobą mleko, skórkę i sok z cytryny. Odstaw całość na 10 minut. W drugiej misce wymieszaj 260 g mąki, sodę oczyszczoną i sól. W trzeciej misce wymieszaj ze sobą borówki z łyżką mąki, by owoce były dobrze pokryte proszkiem.