Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Piękniś to dwa rodzaje biszkoptów przełożonych kremem śmietanowym. Całość nie tylko wybornie smakuje, ale także prezentuje się niezwykle pięknie i elegancko.
wymiary formy: 20x30 cm
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30822
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3593
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 3236
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1101
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30822
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3593
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 3236
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1101
Składniki
Przygotuj jasny biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, ubijając aż piana będzie błyszcząca.
Dodaj żółtka i krótko zmiksuj je z pianą białkową.
Delikatnie wmieszaj przesianą mąkę. Ciasto przelej do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika nastawionego na 170 st. Celsjusza i piecz je przez 25-30 minut.
Wyjmij, ostudź na kratce i przedziel na 3 blaty.
Przygotuj ciemny biszkopt w taki sam sposób, dodając poza mąką jeszcze kakao. Po wystudzeniu przedziel go na dwa blaty.
Przygotuj syrop, mieszając wszystkie składniki w garnuszku do rozpuszczenia cukru.
Przygotuj krem śmietanowy. Śmietankę ubij do uzyskania miękkich szczytów. Dodawaj partiami mascarpone.
Na koniec stopniowo dodawaj cukier puder i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj tylko do połączenia składników.
Złóż ciasto. Na paterze lub w formie ułóż jeden z jasnych blatów. Nasącz go odrobiną syropu i rozsmaruj cienko krem śmietanowy.
Następnie układaj warstwy: ciemny biszkopt, syrop, krem śmietanowy, jasny biszkopt, syrop, krem śmietanowy, ciemny biszkopt, syrop, krem śmietanowy, jasny biszkopt.
Wierzch posyp kakao.
Ciasto Piękniś wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawaj na zimno.