Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dostałam od żony znajomego, który wprost uwielbia to ciasto. Pierwsza moja myśl po przeczytaniu przepisu była taka, że z ciastem trzeba się trochę napracować. Na szczęście okazało się inaczej :) Proste w wykonaniu, dostarcza naszemu podniebieniu wspaniałej rozkoszy ;) Wypróbujcie koniecznie!
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 46
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 63
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2753
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 224
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 162
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 46
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 63
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2753
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 224
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 162
Składniki
Biszkopt makowy Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, a na samym końcu suchy mak. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blachę i pieczemy do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ok. 25 minut). Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na pół.
Krem Zagotowujemy sok z brzoskwiń, cukier i cukier waniliowy, dolewamy wodę rozrobioną z żółtkami i mąką - zagotowujemy budyń i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie ucieramy na gładko z margaryną. 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Na dolnej części biszkoptu rozsmarowujemy krem, rozkładamy biszkopty, pomiędzy nie wykładamy pokrojone w kostkę brzoskwinie i zalewamy tężejącymi galaretkami. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, który uprzednio posmarowaliśmy pozostałą częścią kremu (zostawiając trochę do posmarowania góry ciasta) - układamy biszkopt kremem do galaretki. Górę ciasta smarujemy kremem i posypujemy startą czekoladą. Dajemy do schłodzenia do lodówki. Smacznego!