Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hmm, jak w nazwie. Mocno podchmielone, bogate smakowo ciasto. U mnie zawiera prawie 0,5 litra wódki, której jakoś mocno nie czuć w pierwszym kęsie, dopiero po drugim kawałku w gardle smyra milusio.
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 1092
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 179
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 765
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 813
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 1092
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 179
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 765
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 813
Składniki
Najpierw zabieramy się za biszkopt. Białka miksujemy na puch ze szczyptą soli, wsypujemy cukry, ubijamy do uzyskania szkliste bezy. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy krótko trzepaczka rózgową, potem wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie do połączenia składników. Blachę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Biszkopt wkładamy do piekarnika nagrzanego do 18 stopni i pieczemy około 20 minut, do suchego patyczka, schładzamy.
Czas na ciasto makowo-kokosowe. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukry, miksujemy do uzyskania szklistej bezy. potem partiami wsypujemy mak i kokos, mieszamy delikatnie do połączenia składników, robimy to za pomocą np drewnianej łyżki. Blaszke o wymirach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 35 minut, do suchego patyczka, ciasto wyjmujemy z piekarnika, schładzamy. Masa budyniowa. Z 0,5 litra mleka odlewamy 0,5 szklanki, dodajemy przemieszane żółtka, wsypujemy proszek budyniowy i make ziemniaczaną, miksujemy do połączenia składników. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami, kiedy zawrze wlewamy przygotowana miksturę żółtkowo- budyniową i energicznie mieszając zagotowujemy do zgęstnienia jak tradycyjny budyń.
Masę schładzamy. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puch, następnie stopniowo dodajemy po łyżce budyniu, całość ucieramy do połączenia składników. Wreszcie składamy ciasto. Na dno blachy wkładamy blat biszkoptowy, który ponczujemy wódką wg uznania, wiadomo, nie przesadźmy, gdyż ciasto po prostu nam się "rozejdzie". Biszkopt smarujemy 3/4 słoiczka dżemu porzeczkowego. Następnie przykrywamy ciastem makowo-kokosowym lekko dociskając. Ciasto nasączamy znów alkoholem, obficie, kokos i mak przyjmą sporo płynu ;-). Wierzch ciasta smarujemy pozostałą częścią dżemu porzeczkowego. Na dżem wykładamy krem budyniowy, wygładzamy go delikatnie. Na budyń rozkładamy herbatniki, które znów obficie ponczujemy alkoholem. Przygotowujemy polewę czekoladową, polecam z TEGO przepisu, dekorujemy ciasto. Wypiek wkładamy do lodówki na kilka, kilkanaście godzin. Po upływie wyżej wymienionego czasu, degustujemy, życzę smaaacznego :))))