Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrobicie raz, będziecie często powtarzać. Pijana babka to proste, puszyste ciasto z dodatkiem whisky i kakao. Udekorowane czekoladą i orzechami skusi każdego.
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 6433
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 942
Te tureckie bułeczki to jakby połączenie croissanta z bajglem..... Puszyste,...
Odsłon: 171
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 87
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 6433
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 942
Te tureckie bułeczki to jakby połączenie croissanta z bajglem..... Puszyste,...
Odsłon: 171
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 87
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.
Przestudzoną margarynę łączymy z cukrem, żółtkami, kakao, 3 łyżkami przestudzonej mocnej, czarnej kawy i whisky. Składniki miksujemy ze sobą.
Do ciasta dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość mieszamy. Na koniec do ciasta dodajemy ubitą pianę z białek. Składniki ponownie mieszamy.
Formę na babkę smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Ciasto wlewamy do foremki. Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Upieczoną i przestudzoną pijaną babkę dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i orzechami.