Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrobicie raz, będziecie często powtarzać. Pijana babka to proste, puszyste ciasto z dodatkiem whisky i kakao. Udekorowane czekoladą i orzechami skusi każdego.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 255
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1063
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 66
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 255
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1063
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 66
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.
Przestudzoną margarynę łączymy z cukrem, żółtkami, kakao, 3 łyżkami przestudzonej mocnej, czarnej kawy i whisky. Składniki miksujemy ze sobą.
Do ciasta dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość mieszamy. Na koniec do ciasta dodajemy ubitą pianę z białek. Składniki ponownie mieszamy.
Formę na babkę smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Ciasto wlewamy do foremki. Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Upieczoną i przestudzoną pijaną babkę dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i orzechami.