Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bardzo znane, lecz ja zrobiłam w mojej wersji. Ciasto na biszkopcie z dwoma kremami i czekoladową galaretką. Ciasto imprezowe, karnawałowe z nutą alkoholu. Ciasto pracochłonne, wysokie ale warto było zrobić bo wszystkim smakowało.
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 352
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1476
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 652
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1306
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 352
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1476
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 652
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1306
Składniki
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, budyniem i delikatnie wymieszać łopatką. Na koniec wmieszać płatki czekoladowe. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia.
. Biszkopt odwrócić i ułożyć w tej samej blaszce co się piekł. Tylko blaszkę wpierw wyżej zabezpieczyć papierem. Radzę zdjąć skórkę z góry biszkoptu, nie będzie krem się odklejał.
nasączenie- Biszkopt w blaszce nasączyć rzadszą marmoladą ze śliwek. Gęstą można rozrzedzić odrobiną gorącej przegotowanej wody.
krem 1-Wieczorem można rozpuścić czekolady w śmietance i schłodzić w lodówce. Ja wykorzystałam śliwki z nalewki, po odsączeniu i pokrojeniu w kostkę. Można suszone, albo świeże śliwki namoczyć, przez całą noc w alkoholu. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną czekoladową śmietankę z jogurtem, serkiem i nutellą ubić do puszystego. Potem stopniowo dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wmieszać śliwki i wyłożyć do blaszki i rozsmarować.
Zaraz przykryć warstwą herbatników.
krem 2-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z jogurtem, serkiem i masą krówkową ubić do puszystego. Potem stopniowo dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć do blaszki na herbatniki i rozsmarować.
Zaraz poukładać resztę herbatników i schłodzić ciasto z pół godz. w lodówce.
polewa-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i wystudzić. Czekolady wraz ze śmietankę i masłem rozpuścić nad parą i ostudzić. Połączyć galaretki z czekoladami i jak zacznie tężeć to wylać na górę ciasta. Ciasto było dosyć wysokie, bałam się że polewa wypłynie to jeszcze wyżej zabezpieczyłam blaszkę rantem prostokątnym. Ciasto schłodzić i przetrzymywać w lodówce. Tą czekoladową galaretką, jestem zachwycona, będę częściej korzystać z tego mojego przepisu.