Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na piña coladę – ciasto idealne dla stęsknionych za ciepłymi plażami i odrobiną relaksu, inspirowane popularnym drinkiem. To delikatny deser o smaku ananasa i kokosa, przełożony kremem i ozdobiony prażonymi wiórkami. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne – w przeciwieństwie do biszkoptu nie potrzebuje żadnego nasączenia. Krem jest subtelny, wyczuwalnie kokosowy, i wprost rozpływa się w ustach.
Pychota. Polecam.
Odsłon: 217
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 386
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Smaczny i szybki bigos.
Odsłon: 27690
Pychota. Polecam.
Odsłon: 217
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 386
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Smaczny i szybki bigos.
Odsłon: 27690
Składniki
Przed rozpoczęciem dobrze schłodź puszkę mleka kokosowego – moja spędziła dwa dni w lodówce. Otwórz puszkę ostrożnie i zbierz z góry śmietankę kokosową. Przezroczystą część mleka wykorzystaj w innym celu.
Przygotuj krem. Śmietankę kokosową ubij z mascarpone i dwiema łyżkami cukru na puszysty krem. Odstaw krem do lodówki do ponownego schłodzenia.
Utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masła z cukrem dodaj jajka, po jednym, ucierając, aż całkowicie połączą się z masą.
Dodaj proszek do pieczenia do mąki i wstępnie przemieszaj. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia do masy, po jednej łyżce, ucierając na średnich obrotach.
Pokrój 4-5 krążków ananasa na kawałki. Wmieszaj ananasa, wiórki kokosowe i, opcjonalnie, rum w ciasto.
Przelej masę do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180oC w funkcji góra dół przez 40-45 minut. Jeśli ciasto za bardzo się rumieni, przykryj je luźno folią aluminiową. Po upieczeniu wystudź ciasto wstępnie przez 10 minut w blaszce do pieczenia, a następnie wystudź je całkowicie na kratce.
Przytostuj resztę wiórków kokosowych na suchej patelni. Pozostałe 4 krążki ananasa osusz ręcznikiem papierowym.
Przekrój wystudzone ciasto na pół. Wyłóż na środek cienką warstwę kremu i ułóż na kremie ananasa. Pokryj ananasa kremem i przykryj całość górną warstwą ciasta. Obłóż górę i boki ciasta kremem, a następnie ozdób górę przytostowanymi wiórkami kokosowymi. Odstaw do lodówki na godzinę do schłodzenia.
Smacznego!