Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Pitagoras to prosty i apetyczny pomysł na deser dla niespodziewanych gości. Choć wypiek nie zawiera owoców, zachwyca paletą kolorów. Z powodzeniem przygotujesz go z produktów, które masz w lodówce i kuchennej szafce.
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 22020
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 22020
Składniki
Pracę zacznij od wykonania biszkoptów. Oddziel białka od żółtek. Ubij 4 białka na sztywną pianę, utrwal 200 g cukru, po czym dodaj 4 żółtka, by otrzymać jasną i puszystą masę. Przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Połowę wsyp do jajecznej masy i delikatnie wymieszaj. Przelej do okrągłej blaszki (ok. 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie postąp przygotowując drugi biszkopt. W momencie dosypywania mąki, wsyp także kakao i wymieszaj. Możesz włożyć do piekarnika obydwa biszkopty na raz. Powinny się piec około 30 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wystudź, przekrój biszkopt na trzy, a czarny na dwie części.
Do garnka wlej kompot, odlej około 200 ml do miseczki i dokładnie wymieszaj w nim budyń i galaretkę. Zagotuj kompot i wlej do niego mieszankę budyniu i galaretki. Energicznie mieszaj, by uzyskać kremowy budyń. Garnek zdejmij z ognia, przykryj talerzykiem i odstaw do ostudzenia. Po tym czasie zmiksuj miękkie masło z cukrem pudrem i zimnym budyniem. W razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru.
Przełóż placki kremem zaczynając od jasnego biszkopta. Wierzch i boki ciasta polej rozpuszczoną czekoladą i wstaw Pitagorasa do lodówki. Podawaj schłodzony.