Rewelacyjne ciasto z jabłkami, kokosem i orzechami.
Ciasto poezja
Składniki
- Ciasto kruche:
- 30 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 dag cukru
- 15 dag masła
- 4 żółtka
- opcjonalnie łyżka śmietany
- Ciasto kokosowe:
- 4 białka
- 15 dag cukru
- 15 dag wiórek kokosowych
- łyżka mąki ziemniaczanej
- Ciasto orzechowe:
- 4 jajka
- 15 dag cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- 15 dag mielonych orzechów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka mąki ziemniaczanej
- Jabłka:
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- łyżka cukru
- ok. łyżki cynamonu
Składniki
- Ciasto kruche:
- 30 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 dag cukru
- 15 dag masła
- 4 żółtka
- opcjonalnie łyżka śmietany
- Ciasto kokosowe:
- 4 białka
- 15 dag cukru
- 15 dag wiórek kokosowych
- łyżka mąki ziemniaczanej
- Ciasto orzechowe:
- 4 jajka
- 15 dag cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- 15 dag mielonych orzechów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka mąki ziemniaczanej
- Jabłka:
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- łyżka cukru
- ok. łyżki cynamonu

Etapy przygotowania
JABŁKA: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, dusimy z cukrem aż będą w połowie miękkie. Na końcu wsypujemy cynamon. Mieszamy i odstawiamy aż przestygną. CIASTO KRUCHE: Mąkę, proszek przesiewamy, dodajemy cukier, pokrojone masło i siekamy. Dodajemy żółtka i zagniatamy. Jeśli trzeba dodajemy śmietanę. Blachę wykładamy papierem, wałkujemy ciasto i podpiekamy ok 15-20 minut w 180 st. C. CIASTO KOKOSOWE: Ubijamy białka na sztywno, dosypujemy powoli cukier. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i kokosy. Delikatnie mieszamy. CIASTO ORZECHOWE: Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy powoli cukier. Dodajemy po jednym żółtku. Orzechy, proszek, bułkę tartą i mąkę mieszamy. Wsypujemy partiami do jajek i delikatnie mieszamy.

SKŁADANIE CIASTA: Na podpieczone kruche ciasto wykładamy jabłka, wyrównujemy. Wylewamy ciasto z kokosem i równo rozprowadzamy. Na nie wylewamy ciasto orzechowe. Pieczemy ok 50-60 minut w 170-180 st. C. Jeśli ciasto orzechowe nam się przypieka należy przykryć je folią aluminiową. Po upieczeniu i wystudzeniu wykładamy z blachy. Smacznego :)

Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 72

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 364

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 148
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 72

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 364

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 148



Składniki
- Ciasto kruche:
- 30 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 dag cukru
- 15 dag masła
- 4 żółtka
- opcjonalnie łyżka śmietany
- Ciasto kokosowe:
- 4 białka
- 15 dag cukru
- 15 dag wiórek kokosowych
- łyżka mąki ziemniaczanej
- Ciasto orzechowe:
- 4 jajka
- 15 dag cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- 15 dag mielonych orzechów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka mąki ziemniaczanej
- Jabłka:
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- łyżka cukru
- ok. łyżki cynamonu
JABŁKA: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, dusimy z cukrem aż będą w połowie miękkie. Na końcu wsypujemy cynamon. Mieszamy i odstawiamy aż przestygną. CIASTO KRUCHE: Mąkę, proszek przesiewamy, dodajemy cukier, pokrojone masło i siekamy. Dodajemy żółtka i zagniatamy. Jeśli trzeba dodajemy śmietanę. Blachę wykładamy papierem, wałkujemy ciasto i podpiekamy ok 15-20 minut w 180 st. C. CIASTO KOKOSOWE: Ubijamy białka na sztywno, dosypujemy powoli cukier. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i kokosy. Delikatnie mieszamy. CIASTO ORZECHOWE: Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy powoli cukier. Dodajemy po jednym żółtku. Orzechy, proszek, bułkę tartą i mąkę mieszamy. Wsypujemy partiami do jajek i delikatnie mieszamy.
SKŁADANIE CIASTA: Na podpieczone kruche ciasto wykładamy jabłka, wyrównujemy. Wylewamy ciasto z kokosem i równo rozprowadzamy. Na nie wylewamy ciasto orzechowe. Pieczemy ok 50-60 minut w 170-180 st. C. Jeśli ciasto orzechowe nam się przypieka należy przykryć je folią aluminiową. Po upieczeniu i wystudzeniu wykładamy z blachy. Smacznego :)
Pięknie i pysznie wygląda 👍
Prawdziwa poezja, bardzo smacznie wyglada :)
Świetne :)
Pyszotka:)