Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudownie pomarańczowe ciasto zachwyci niejedno podniebienie. Przygotowanie jego jest proste, a zapach przy jego robieniu jest cudowny. Fani pomarańczy będą sięgać często po nie. Babka jest cudownie wilgotna i najlepiej smakuje po wyjęciu z lodówki. Zapraszam
Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 1582
Wszystko zapakowane do słoiczków dzisiaj przyda się później. Polecam.
Odsłon: 745
Polecam bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu sernik, tym razem z brzoskwin...
Odsłon: 2365
Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 1582
Wszystko zapakowane do słoiczków dzisiaj przyda się później. Polecam.
Odsłon: 745
Polecam bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu sernik, tym razem z brzoskwin...
Odsłon: 2365
Składniki
Pomarańcze dokładnie myjemy, wyparzamy i ścieramy skórkę na drobnej tarce.
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem mikserem ok. 5min. W trakcie ucierania dodajemy skórkę z pomarańczy i cukier waniliowy a następnie jajka. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko ze sobą dokładnie łączymy.
Ciasto przelewamy do foremki. Ja piekę je w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180st C, funkcja góra/dół przez ok. 1 godzinę (do suchego patyczka).
Po upieczeniu wykładam ciasto na deskę, zdejmuję papier i daję mu odpocząć 5 minut. Wyciskam sok z pomarańczy – tak żeby było go ok pół szklanki i nasączam sokiem jeszcze dość gorące ciasto (ze wszystkich stron smaruję je pędzelkiem maczanym w soku aż skończy mi się sok). Ostudzoną babkę polewamy polewą czekoladową. U mnie jest to gorzka czekolada rozpuszczona w śmietance 30% ( 100ml śmietanki, 80g czekolady). Dekorujemy wg uznania. Smacznego. Zapraszam na blog www.pyszotki.pl