Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pomarańczowe z mascarpone to wspaniały pomysł na letni deser. W upalne dni mamy ochotę na lekkie jak chmurka ciasto, które nas nieco orzeźwi. Sekret smaku ciasta pomarańczowego tkwi w przekładanych warstwach, od słodkiej masy z serkiem mascarpone, po aromatyczną cytrusową galaretkę. Delikatnie rozpuszcza się w ustach, a do tego jest genialnie proste w wykonaniu. Ciasto pomarańczowe z mascarpone osłodzi wspólne chwile spędzone z rodziną lub spotkania z przyjaciółmi. Każdy będzie prosić cię o dokładkę. Sukces kulinarny gwarantowany!
Miska, blaszka na ciasto, mikser
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 160
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3225
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 28
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3501
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 622
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 160
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3225
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 28
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3501
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 622
Składniki
Foremkę do pieczenia wysmaruj masłem. Weź miskę, oddziel żółtka od białek i zostaw w misce same żółtka. Białka trzymaj w osobnym pojemniku. Do miski wsyp cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Zawartość delikatnie wymieszaj łyżką. Nastaw piekarnik na 160 stopni, przełóż masę z miski do formy. Piecz 20 minut.
W oczekiwaniu na schłodzenie spodu, przygotuj masę serową. Najpierw zacznij od przygotowania żelatyny, która będzie niezbędna do przygotowania masy serowej. Zagotuj wodę. Odlej 150 ml wrzątku i rozpuść w nim żelatynę.
Weź nową miskę włóż do niej serek mascarpone, wsyp zwykły cukier i cukier wanilinowy oraz żelatynę. Wyjmij mikser i ubijaj masę na wolnych obrotach przez 4 minuty. Do osobnej miski wlej śmietanę i miksuj ją, aż otrzymasz sztywną pianę, którą dodaj łyżką do masy i delikatnie zamieszaj.
W następnym kroku wykonaj masę cytrusową. Zagotuj wodę i odlej 150 ml wrzątku, rozpuść w nim żelatynę. Odstaw na 10 minut do przestygnięcia. Obierz pomarańcze i rozdrobnij je nożem na desce do krojenia na miąższ. Weź nową miskę, włóż do niej rozdrobnione owoce, wsyp cukier, wlej mleko i wodę. Miksuj zawartość na gładką masę przez 2 minuty. Dodaj przestudzoną żelatynę i ubijaj na wolnych obrotach przez kolejne 2 minuty.
Zdejmij szmatkę z formy ze spodem do ciasta, wlej do niej masę serową naprzemiennie z masą pomarańczową, aby stworzyć kolorowe warstwy. Formę z ciastem odstaw na 5 godzin do lodówki. Ciasto można udekorować po wyjęciu świeżymi truskawkami i pomarańczami.