Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pomarańczowe z żurawiną to propozycja na szybki, smaczny deser nie tylko na święta. Ciasto przygotujesz łącząc mokre składniki z suchymi, nawet bez użycia miksera. Akcent kwaśnej żurawiny świetnie łączy się z cytrusową nutą pomarańczy, słodkim lukrem i puszystym ciastem. Jeśli nie masz pod ręką świeżej żurawiny, sięgnij po mrożoną lub zamień ją na borówki czy maliny.
Foremka keksówka - 9 x 28 cm
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 93238
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1881
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5698
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5680
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 93238
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1881
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5698
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5680
Składniki
Małą formę-keksówkę (9x28 cm) wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą, odstaw. Pomarańczę dokładnie wyszoruj, sparz wrzątkiem, zetrzyj z niej skórkę (bez białych części) i wyciśnij sok. W jednej misce wymieszaj suche składniki: przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Odstaw na bok. W drugiej misce wymieszaj cukier i całą skórkę startą z pomarańczy. Dodaj roztrezpane jajka, olej, mleko, sok z pomarańczy (1 łyżkę) i ekstrakt waniliowy. Powoli wlewaj mieszankę mokrych składników do suchych, stale mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dosyp żurawiny i wymieszaj ostatni raz.
Przelej ciasto do przygotowanej keksówki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180° C na ok. 60-70 minut. Upieczone ciasto odstaw na 15 minut, po czym wyjmij z formy i ostudź na kratce.
Przygotuj lukier. Do miski wlej sok z pomarańczy, stopniowo dodawaj cukier puder i ucieraj. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Polej lukrem ostudzone ciasto, posyp startą skórką z pomarańczy i udekoruj żurawiną.