Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pomarańczowe z żurawiną to propozycja na szybki, smaczny deser nie tylko na święta. Ciasto przygotujesz łącząc mokre składniki z suchymi, nawet bez użycia miksera. Akcent kwaśnej żurawiny świetnie łączy się z cytrusową nutą pomarańczy, słodkim lukrem i puszystym ciastem. Jeśli nie masz pod ręką świeżej żurawiny, sięgnij po mrożoną lub zamień ją na borówki czy maliny.
Foremka keksówka - 9 x 28 cm
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11972
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 897
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 114
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2901
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11972
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 897
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 114
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2901
Składniki
Małą formę-keksówkę (9x28 cm) wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą, odstaw. Pomarańczę dokładnie wyszoruj, sparz wrzątkiem, zetrzyj z niej skórkę (bez białych części) i wyciśnij sok. W jednej misce wymieszaj suche składniki: przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Odstaw na bok. W drugiej misce wymieszaj cukier i całą skórkę startą z pomarańczy. Dodaj roztrezpane jajka, olej, mleko, sok z pomarańczy (1 łyżkę) i ekstrakt waniliowy. Powoli wlewaj mieszankę mokrych składników do suchych, stale mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dosyp żurawiny i wymieszaj ostatni raz.
Przelej ciasto do przygotowanej keksówki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180° C na ok. 60-70 minut. Upieczone ciasto odstaw na 15 minut, po czym wyjmij z formy i ostudź na kratce.
Przygotuj lukier. Do miski wlej sok z pomarańczy, stopniowo dodawaj cukier puder i ucieraj. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Polej lukrem ostudzone ciasto, posyp startą skórką z pomarańczy i udekoruj żurawiną.