Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiające, lekko kwaskowate ciasto, z klasycznym duetem smaków rabarbaru i truskawek, zwieńczone kremem na bazie mascarpone. Ciasto jest łatwe do zrobienia, a efekt jest warty zachodu!
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85145
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2440
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9939
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3864
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7048
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85145
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2440
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9939
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3864
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7048
Składniki
Biszkopt: Jajka i cukier miksować robotem kuchennym aż zrobią się prawie białe i podwoją objętość. Delikatnie wymieszać z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia, wlać do formy (20 x 30 cm) wyłożonej papierem, piec w temperaturze 190 stopni (z termoobiegiem) około 20-25 min, do suchego patyczka. Wystudzić.
Masa rabarbarowo-truskawkowa Rabarbar pokroić na kawałki, wrzucić do garnka, dodać cukier, grzać na małym ogniu pod przykryciem do czasu aż rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać. Odstawić do przestygnięcia. Obie galaretki truskawkowe rozpuścić w niecałej szklance wrzątku, jeśli nie chcą się rozpuścić, podgrzać trochę w mikrofalówce, ale nie dopuścić do wrzenia. Wymieszać z rabarbarem, zostawić do całkowitego wystygnięcia, masa powinna lekko się ścinać. Skosztować, czy wystarczająco słodka, można dodać więcej cukru – ilość zależy od kwaskowatości rabarbaru. Zimną i tężejącą masę wyłożyć na wystudzony biszkopt, wstawić do lodówki.
Krem mascarpone Przygotować budyń wedle przepisu na opakowaniu, ale użyć tylko połowy mleka (ok. 250 ml). Zostawić do całkowitego wystygnięcia (bardzo ważne). Kiedy masa na cieście jest już zastygnięta i budyń zimny, przygotować krem. Serki mascarpone utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo zimny budyń do uzyskania jednolitego kremu. Można dodać więcej cukru do kremu – wedle uznania. Krem wyłożyć na ciasto, na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę.