Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiające, lekko kwaskowate ciasto, z klasycznym duetem smaków rabarbaru i truskawek, zwieńczone kremem na bazie mascarpone. Ciasto jest łatwe do zrobienia, a efekt jest warty zachodu!
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1738
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2255
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 53
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 136
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1369
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1738
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2255
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 53
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 136
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1369
Składniki
Biszkopt: Jajka i cukier miksować robotem kuchennym aż zrobią się prawie białe i podwoją objętość. Delikatnie wymieszać z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia, wlać do formy (20 x 30 cm) wyłożonej papierem, piec w temperaturze 190 stopni (z termoobiegiem) około 20-25 min, do suchego patyczka. Wystudzić.
Masa rabarbarowo-truskawkowa Rabarbar pokroić na kawałki, wrzucić do garnka, dodać cukier, grzać na małym ogniu pod przykryciem do czasu aż rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać. Odstawić do przestygnięcia. Obie galaretki truskawkowe rozpuścić w niecałej szklance wrzątku, jeśli nie chcą się rozpuścić, podgrzać trochę w mikrofalówce, ale nie dopuścić do wrzenia. Wymieszać z rabarbarem, zostawić do całkowitego wystygnięcia, masa powinna lekko się ścinać. Skosztować, czy wystarczająco słodka, można dodać więcej cukru – ilość zależy od kwaskowatości rabarbaru. Zimną i tężejącą masę wyłożyć na wystudzony biszkopt, wstawić do lodówki.
Krem mascarpone Przygotować budyń wedle przepisu na opakowaniu, ale użyć tylko połowy mleka (ok. 250 ml). Zostawić do całkowitego wystygnięcia (bardzo ważne). Kiedy masa na cieście jest już zastygnięta i budyń zimny, przygotować krem. Serki mascarpone utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo zimny budyń do uzyskania jednolitego kremu. Można dodać więcej cukru do kremu – wedle uznania. Krem wyłożyć na ciasto, na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę.