Ciasto Rocher to gratka dla wielbicieli słynnych pralinek. Połączenie mocno czekoladowego sernika, orzechów i śmietanowego kremu przywołuje smak ulubionych słodyczy.
Ciasto Rocher
Składniki
- 120 g herbatników czekoladowych
- 60 g płynnego masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- opakowanie pralinek Ferrero Rocher (16 sztuk)
- 75 g blanszowanych orzechów laskowych
- 600 g tłustego twarogu
- 120 g brązowego cukru
- 3 łyżki kakao ( do dekoracji)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 jajka
- 200 ml kwaśnej śmietany (18%)
- 500 ml śmietany kremówki (36%)
- 125 g serka mascarpone
- cukier puder (do smaku)
Składniki
- 120 g herbatników czekoladowych
- 60 g płynnego masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- opakowanie pralinek Ferrero Rocher (16 sztuk)
- 75 g blanszowanych orzechów laskowych
- 600 g tłustego twarogu
- 120 g brązowego cukru
- 3 łyżki kakao ( do dekoracji)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 jajka
- 200 ml kwaśnej śmietany (18%)
- 500 ml śmietany kremówki (36%)
- 125 g serka mascarpone
- cukier puder (do smaku)

Potrzebne przybory kuchenne
Tortownica 24 cm
Etapy przygotowania
Pokrusz herbatniki czekoladowe w malakserze. Wymieszaj dokładnie z masłem. Uzyskaną masą wyłóż dno tortownicy o średnicy 24 cm.
Roztop w rondelku czekoladę z dodatkiem 50 ml śmietany kremówki. Dokładnie wymieszaj. Rozprowadź około 2/3 masy czekoladowej na spodzie z herbatników. Włóż tortownicę do lodówki.
Zmień twaróg trzykrotnie w maszynce do mięsa przez sitko o średnich oczkach.
Utrzyj jajka z cukrem. Dodaj do niej kakao, resztę przestudzonej masy czekoladowej, kwaśną śmietanę i ekstrakt z wanilii. Krótko zmiksuj wszystkie składniki. Uzyskaną masę zmiksuj z twarogiem.
Nagrzej piekarnik do 200°C. Na najniższej półce ustaw naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem.
Wyjmij z lodówki tortownicę. Przygotowanym spodzie ułóż okrąg z pralinek. Rozsyp pomiędzy nimi orzechy. Ostrożnie przelej do formy masę serową.
Wstaw tortownicę na środkowy poziom piekarnika. Przez 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 110ºC i piecz jeszcze około 30 minut. Upieczony sernik pozostaw w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po 2 godzinach przełóż do lodówki.
Połącz w misce resztę śmietany kremówki z serkiem mascarpone (muszą być mocno schłodzone). Przesiej do nich trochę cukru pudru. Zmiksuj składniki na gęsty krem. Przełóż go na sernik. Z użyciem sitka oprósz kakao.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)



Składniki
- 120 g herbatników czekoladowych
- 60 g płynnego masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- opakowanie pralinek Ferrero Rocher (16 sztuk)
- 75 g blanszowanych orzechów laskowych
- 600 g tłustego twarogu
- 120 g brązowego cukru
- 3 łyżki kakao ( do dekoracji)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 jajka
- 200 ml kwaśnej śmietany (18%)
- 500 ml śmietany kremówki (36%)
- 125 g serka mascarpone
- cukier puder (do smaku)
Pokrusz herbatniki czekoladowe w malakserze. Wymieszaj dokładnie z masłem. Uzyskaną masą wyłóż dno tortownicy o średnicy 24 cm.
Roztop w rondelku czekoladę z dodatkiem 50 ml śmietany kremówki. Dokładnie wymieszaj. Rozprowadź około 2/3 masy czekoladowej na spodzie z herbatników. Włóż tortownicę do lodówki.
Zmień twaróg trzykrotnie w maszynce do mięsa przez sitko o średnich oczkach.
Utrzyj jajka z cukrem. Dodaj do niej kakao, resztę przestudzonej masy czekoladowej, kwaśną śmietanę i ekstrakt z wanilii. Krótko zmiksuj wszystkie składniki. Uzyskaną masę zmiksuj z twarogiem.
Nagrzej piekarnik do 200°C. Na najniższej półce ustaw naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem.
Wyjmij z lodówki tortownicę. Przygotowanym spodzie ułóż okrąg z pralinek. Rozsyp pomiędzy nimi orzechy. Ostrożnie przelej do formy masę serową.
Wstaw tortownicę na środkowy poziom piekarnika. Przez 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 110ºC i piecz jeszcze około 30 minut. Upieczony sernik pozostaw w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po 2 godzinach przełóż do lodówki.
Połącz w misce resztę śmietany kremówki z serkiem mascarpone (muszą być mocno schłodzone). Przesiej do nich trochę cukru pudru. Zmiksuj składniki na gęsty krem. Przełóż go na sernik. Z użyciem sitka oprósz kakao.