Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Rocher to gratka dla wielbicieli słynnych pralinek. Połączenie mocno czekoladowego sernika, orzechów i śmietanowego kremu przywołuje smak ulubionych słodyczy.
Tortownica 24 cm
Ciasto ptysiowe inaczej ciasto parzone otrzymuje się poprzez zaparzanie mąki...
Odsłon: 32
Makaron z krewetkami w aksamitnym sosie na bazie pancerzy to danie pełne głęb...
Odsłon: 87
Burgery z szarpana wieprzowiną zachwyciły mnie smakiem są pyszne,sycące i gwa...
Odsłon: 241
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 1182
Pyszne, delikatne ciasto przełożony galaretką z truskawkami i słodkim kremem,...
Odsłon: 221
Ciasto ptysiowe inaczej ciasto parzone otrzymuje się poprzez zaparzanie mąki...
Odsłon: 32
Makaron z krewetkami w aksamitnym sosie na bazie pancerzy to danie pełne głęb...
Odsłon: 87
Burgery z szarpana wieprzowiną zachwyciły mnie smakiem są pyszne,sycące i gwa...
Odsłon: 241
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 1182
Pyszne, delikatne ciasto przełożony galaretką z truskawkami i słodkim kremem,...
Odsłon: 221
Składniki
Pokrusz herbatniki czekoladowe w malakserze. Wymieszaj dokładnie z masłem. Uzyskaną masą wyłóż dno tortownicy o średnicy 24 cm.
Roztop w rondelku czekoladę z dodatkiem 50 ml śmietany kremówki. Dokładnie wymieszaj. Rozprowadź około 2/3 masy czekoladowej na spodzie z herbatników. Włóż tortownicę do lodówki.
Zmień twaróg trzykrotnie w maszynce do mięsa przez sitko o średnich oczkach.
Utrzyj jajka z cukrem. Dodaj do niej kakao, resztę przestudzonej masy czekoladowej, kwaśną śmietanę i ekstrakt z wanilii. Krótko zmiksuj wszystkie składniki. Uzyskaną masę zmiksuj z twarogiem.
Nagrzej piekarnik do 200°C. Na najniższej półce ustaw naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem.
Wyjmij z lodówki tortownicę. Przygotowanym spodzie ułóż okrąg z pralinek. Rozsyp pomiędzy nimi orzechy. Ostrożnie przelej do formy masę serową.
Wstaw tortownicę na środkowy poziom piekarnika. Przez 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 110ºC i piecz jeszcze około 30 minut. Upieczony sernik pozostaw w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po 2 godzinach przełóż do lodówki.
Połącz w misce resztę śmietany kremówki z serkiem mascarpone (muszą być mocno schłodzone). Przesiej do nich trochę cukru pudru. Zmiksuj składniki na gęsty krem. Przełóż go na sernik. Z użyciem sitka oprósz kakao.