Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Genialne połączenie kruchego ciasta z sernikiem i makowcem. Wypiek ten świetne sprawdza się na co dzień i od święta. Wykonany według przepisu babci smakuje wybornie.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 54
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4350
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 202
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 54
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4350
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 202
Składniki
Przygotuj spód do ciasta. Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wsyp ją do dużej miski, a następnie dodaj posiekane zimne masło prosto z lodówki. Dołóż pozostałe składniki.
Energicznie wyrób ciasto. Nie za długo, aby nie napowietrzyć masy. Uformuj kulę i wstaw do lodówki na około 30 minut. Możesz też przełożyć do zamrażalnika na 15 minut.
Schłodzone ciasto wyłóż z lodówki. Zacznij delikatnie wałkować. Wylep kruchym ciastem spód formy wysmarowanej tłuszczem. Nakłuj widelcem.
Włóż spód do piekarnika i piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Po tym czasie odłóż do wystygnięcia.
Mleko wlej do niewielkiego naczynia i podgrzej. Jak będzie gorące, zalej nim mak, a potem odłóż do ostudzenia.
W osobnej misce utrzyj cukier z dwoma żółtkami. Dodaj mak, miód, masło i ekstrakt migdałowy. Wszystko zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
Ubij białka i wmieszaj delikatnie w masę makową.
Teraz zrób masę serową. Jeśli korzystasz z twarogu, dwukrotnie lub trzykrotnie go zmiel. Masło, cukier i żółtka ubijaj na wysokich obrotach aż masa będzie puszysta. Dodaj ser, mąkę, budyń i cukier waniliowy. Zmiksuj aż do połączenia składników.
Białka ubij z odrobiną soli. Delikatnie wmieszaj w masę.
Wszystkie składniki na wierzch dokładnie połącz. Masa powinna mieć konsystencję kruszonki.
Na podpieczony spód ułóż masę makową. Wylej na to ser wymieszany z pozostałymi składnikami. Na koniec posyp kruszonkę. Całość piecz przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.