Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z makiem i serem na kokosowym spodzie jest aromatyczne, wilgotne i bardzo smaczne. Zachęcam do upieczenia takiego ciasta nie tylko na święta.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Ciasto Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem. Posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na pół godziny.
Masa makowa Gotową masę makową włożyć do miski, dodać posiekane orzechy, aromat migdałowy i skórkę pomarańczową.
Pozostałe od ciasta białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z makiem.
Masa serowa Całe jajka z cukrem ubić jak na biszkopt. Masło rozpuścić, ostudzić, zmiksować z serem, połączyć z ubitymi jajkami.
Następnie dodać budyń i skórkę pomarańczową, delikatnie wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować i włożyć na wyłożoną pergaminem blaszkę o średnicy 25 cm. wyłożyć masę makową, wyrównać.
Na masę makową wyłożyć masę serową. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny
Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, wymieszać z osączonymi ananasami, odłożyć do stężenia.
Tężejącą galaretkę wyłożyć na zimne, upieczone ciasto, posypać wiórkami i pozostawić do całkowitego stężenia.