Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Shrek bez pieczenia to znakomity smakołyk składający się z trzech warstw, warstwy budyniowej przełożonej delicjami, delikatnej pianki oraz musu z kiwi i galaretki. Ciasto Shrek to to świetny pomysł na domowe uroczystości, znakomicie sprawdzi sie na świątecznym stole.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5663
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35913
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 107
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5663
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35913
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 107
Składniki
W formie wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy biszkopty, jeden obok drugiego. Do miseczki wlewamy około 200 ml napoju i rozpuszczamy w nim budynie dokładnie mieszając, pozostałą część napoju wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującego się soku wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. około 1 minuty. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i lekko przestudzamy. Lekko wystudzony budyń wlewamy na biszkopty i starannie go rozprowadzamy. Na budyniu układamy ciastka delicje czekoladą do góry. Ciasto wstawiamy do lodowki aby masa stężała.
Zielone galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość gorącej wody do 250 ml ) i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wlewamy mleko zagęszczone, miksujemy je do momentu aż podwoi swoją objętość i zgęstnieje. Następnie wlewamy zimną galaretkę i całość dokładnie łączymy. Gęstniejącą masę przekładamy na warstwę ciastek i dokładnie ją rozprowadzamy.
Obrane owoce kiwi kroimy na mniejsze części, następnie przekładamy do blendera wlewamy szklankę wody i miksujemy do uzyskania jenodlitej konsystencji. Mus przekładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu doprowadzając do wrzenia, od czasu do czasu mieszamy, po czym zdejmujemy z ognia. Do goracego musu wsypujemy cukier oraz galaretki i wszystko razem mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, studzimy. Lekko tężejący mus z kiwi wlewamy na wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.