Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt kakaowy, masa śmietanowa i mus truskawkowy. Połączenie idealne :)
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 124
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 75
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 124
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 75
Składniki
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Miksować jeszcze chwilę. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać łyżką, żeby składniki się połączyły. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, 15-20 minut.
Przygotować mus truskawkowy. Truskawki zblendować. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Zostawić do wystudzenia, co jakiś czas mieszając. Kiedy wystygną, wlać do truskawek. Chwilę zmiksować, lub dokładnie wymieszać łyżką. Jeśli mus, będzie za mało słodki, dodać cukier puder i ponownie wymieszać. Zostawić do stężenia.
Przygotować masę śmietanową. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystudzenia, co jakiś czas mieszając. Śmietanę ubić, dodać mascarpone. Ubijać jeszcze chwilę. Łyżkę masy śmietanowej, dodać do tężejącej galaretki i wymieszać. Następnie powoli przelać do masy śmietanowej, cały czas miksując. Gotową masę, wyłożyć na przestudzony biszkopt.
Wstawić do lodówki, do czasu stężenia musu truskawkowego. Kiedy mus zacznie tężeć, wyłożyć go na masę śmietanową. Tak przygotowane ciasto, wstawić do lodówki na kilka godzin.