Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto powinno przypaść do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych wypieków. Kruche ciasto, lekko kwaśny rabarbar i delikatna masa śmietanowo-budyniowa to idealne połączenie na lato. Jesteśmy pewni, że ciasto śmietankowe z rabarbarem na stałe wejdzie do twojego kulinarnego repertuaru.
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 63
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 115
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 20532
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 63
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 115
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 20532
Składniki
Ciasto zacznij przygotowywać od kruchego spodu. Mąkę pszenną przesiej na stolnicę, podsyp solą, a następnie dodaj mocno schłodzone masło pokrojone w kostkę. Wsyp cukier puder i wbij jajka. Zacznij zagniatać ciasto, szybko i energicznie. Wszystkie składniki powinny się ze sobą połączyć. Uformuj dwie kule – jedną większą, drugą mniejszą i przełóż ciasto do lodówki, aby się schłodziło. Po godzinie wyciągnij i rozwałkuj większą część ciasta. Wyłóż do posmarowanej masłem okrągłej formy o średnicy 23 cm. Piecz w 180 stopniach Cejslusza przez około 10 minut.
Budyń śmietankowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszając tylko ilość mleka. Odstaw do wystudzenia. Po tym czasie umieść masło w mikserze i zacznij je ubijać. Dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu. Zmiksuj masę budyniową z twarogiem, a następnie, nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym jajku oraz aromat śmietankowy. Miksuj do momentu aż uzyskasz jednolitą masę.
Umyj i obierz rabarbar. Pokrój go w paski. Zasyp dwiema łyżkami cukru i odstaw na 10 minut. Do gotowej masy budyniowo serowej przełóż rabarbar. Delikatnie wymieszaj.
Na kruchy spód przełóż masę budyniową. Pozostałą część ciasta zetrzyj na wierzch. Umieść ponownie ciasto na około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Opcjonalnie udekoruj gotowe ciasto uprażonymi migdałami.