Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stefanka to ciasto miodowe przełożone kremem grysikowym i udekorowane polewą czekoladową z pokruszonymi orzechami. Smak deseru można wzbogacić o dodatek śliwkowych powideł, które doskonale przełamią słodycz masy i placków. Pracę nad przygotowaniem tego wypieku warto rozłożyć sobie na dwa dni. Pierwszego dnia upiec miodowe placki, a kolejnego przełożyć je pysznym kremem. Ciasto Stefanka długo zachowuje swoją świeżość, najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą. Poniższy przepis pochodzi ze starego przepiśnika babci Krysi.
blaszka o wymiarach 32 x 22 cm
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5056
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34432
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2095
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113774
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5056
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34432
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2095
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113774
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto miodowe przed przystąpieniem do pracy powinny osiągnąć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je z lodówki 1-2 godziny wcześniej.
Do miski przełóż miękkie masło. Dodaj cukier. Składniki utrzyj na gładką masę. Następnie do masy dodaj miód. Ponownie utrzyj składniki. Na koniec do ciasta dodawaj stopniowo po jednym jajku, następnie przesianą mąkę i sodę oczyszczoną. Wyrabiaj ciasto na jednolitą masę.
Miodowe ciasto podziel na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na kształt blaszki (32x22 cm). Placki przełóż do blaszek wyścielonych papierem do pieczenia. Placki piecz kolejno w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 12-15 minut.
Upieczone placki odstaw do wystygnięcia. Możesz je zostawić nawet na całą noc.
Do rondelka wlej mleko, dodaj masło, cukier i cukier z wanilią. Składniki zagotuj. Następnie wyłącz palnik i zacznij wsypywać do garnka kaszę. Składniki energicznie mieszaj, żeby nie powstały żadne grudki.
Krem grysikowy podziel na 3 części. Przełóż nim wcześniej upieczone miodowe placki. Dla przełamania słodkiego smaku możesz dodatkowo przełożyć packi kwaskowatymi powidłami śliwkowymi.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Gorącą czekoladą polej ciasto Stefanka. Placek udekoruj pokruszonymi orzechami.