Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Któż z nas nie lubi połączenia delikatnej śmietany i intensywnej czekolady? Dla wszystkich fanów tego duetu mamy zniewalająco pyszne ciasto straciatella. Gwarantujemy, że na jednym kawałku się nie skończy.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119222
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8915
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3217
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 3035
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119222
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8915
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3217
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 3035
Składniki
Ciasto zacznij od przygotowania biszkoptu. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania sztywnej piany. Dodawaj po kolei żółtka i delikatnie wymieszaj rózgą.
Następnie przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz kakao. Wszystkie suche składniki dodawaj porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. W międzyczasie wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
Ciasto na biszkopt kakaowy przelej do foremki i piecz przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt połóż do wystudzenia, po 10 minutach obróć blachę do góry dnem i pozostaw do przestudzenia. Następnie podziel biszkopt na 2 lub 3 części wedle uznania co do wysokości ciasta.
Wymieszaj kawę i likier. Przygotowanym ponczem nasącz każdy element biszkoptu.
Przygotuj krem. Serek mascarpone, śmietankę oraz przesiany cukier puder umieść w misce. Zmiksuj wszystko na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej i jednolitej masy.
Blat biszkoptu nasącz ponczem i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Górę rozsmaruj 1/3 kremu. Ułóż kolejne dwa blaty biszkoptu, przekładając je kremem. Na górnej części kremu, wyciśnij za pomocą szprycy drobne kuleczki. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, a przed podaniem oprósz kakao.