Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Któż z nas nie lubi połączenia delikatnej śmietany i intensywnej czekolady? Dla wszystkich fanów tego duetu mamy zniewalająco pyszne ciasto straciatella. Gwarantujemy, że na jednym kawałku się nie skończy.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1807
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1569
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1536
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1979
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1807
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1569
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1536
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1979
Składniki
Ciasto zacznij od przygotowania biszkoptu. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania sztywnej piany. Dodawaj po kolei żółtka i delikatnie wymieszaj rózgą.
Następnie przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz kakao. Wszystkie suche składniki dodawaj porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. W międzyczasie wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
Ciasto na biszkopt kakaowy przelej do foremki i piecz przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt połóż do wystudzenia, po 10 minutach obróć blachę do góry dnem i pozostaw do przestudzenia. Następnie podziel biszkopt na 2 lub 3 części wedle uznania co do wysokości ciasta.
Wymieszaj kawę i likier. Przygotowanym ponczem nasącz każdy element biszkoptu.
Przygotuj krem. Serek mascarpone, śmietankę oraz przesiany cukier puder umieść w misce. Zmiksuj wszystko na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej i jednolitej masy.
Blat biszkoptu nasącz ponczem i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Górę rozsmaruj 1/3 kremu. Ułóż kolejne dwa blaty biszkoptu, przekładając je kremem. Na górnej części kremu, wyciśnij za pomocą szprycy drobne kuleczki. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, a przed podaniem oprósz kakao.