Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto studenckie jest rodzajem prostej i ekonomicznej słodkości. Przygotujesz je bez dodatku masła, dzięki czemu staje się jeszcze bardziej przystępne cenowo. Delikatny i puszysty środek dopełnia pyszna warstwa z aromatycznych jabłek z nutką cynamonu. Idealne do kawy, herbaty lub mocnego kakao.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 651
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1798
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22162
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 651
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1798
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22162
Składniki
Obierz jabłka, wytnij gniazda nasienne i pokrój je w kostkę. Następnie przełóż do garnka, podlej 2-3 łyżkami wody, wsyp cukier i podgrzewaj od czas do czasu, żeby syrop powstały z cukru pokrył owoce. Gdy jabłka będą miękkie, dosyp przyprawę do szarlotki, przemieszaj i odstaw.
W oddzielnej misce wymieszaj przesianą mąkę, sól, cynamon i proszek do pieczenia. W misce miksera utrzyj jajka z cukrem na jasną puszystą masę, następnie wlej mleko lub maślankę, a gdy masa będzie jednorodna, partiami dosypuj mączną mieszankę. Ostatni krok możesz już mieszać łyżką lub szpatułką. Aby ciasto było bardziej wilgotne, dolej 2-3 łyżki oleju roślinnego.
Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (ok. 22 cm) i wyrównaj. Wierzch posyp karmelizowanymi jabłkami i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 30 minut, po czym wyjmij z piekarnika i zostaw do ostudzenia. Ciasto studenckie podawaj samodzielnie lub z gałką waniliowych lodów.