Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto styropian smakiem i wyglądem łudząco przypomina sernik na kruchym cieście. Nie daj się jednak zwieźć pozorom. W tym przepisie nie znajdziecie ani grama sera! Ciasto wychodzi puszyste i delikatne, a wiórki kokosowe użyte w przepisie dodają mu ciekawej, egzotycznej nuty.
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4875
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20820
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2541
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4875
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20820
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2541
Składniki
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Margarynę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i mąkę. Składniki siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, którą następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 40-60 minut.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do osobnej miski przekładamy jogurty greckie, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, budynie waniliowe i wiórki kokosowe. Składniki mieszamy do połączenia. Na koniec do masy dodajemy ubitą pianę z białek. Całość delikatnie mieszamy.
Prostokątną blaszkę o wymiarach 24x28 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Z lodówki wyciągamy schłodzone ciasto, które dzielimy na dwie równe części. Pierwszą z nich rozwałkowujemy na prostokątny placek lub ścieramy na tarce. Wylepiamy nim spód formy. Na cieście rozsmarowujemy dżem, który przykrywamy masą jogurtową. Drugą część ciasta ścieramy na tarce i wysypujemy na górę ciasta.
Ciasto styropian wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół). Pieczemy przez około 60 minut (góra ciasta powinna nam się pięknie zarumienić).
Upieczone ciasto styropian studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po wystudzeniu wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.