Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inspiracją do stworzenia ciasta jest mroźny, zimowy krajobraz. Pyszny wypiek posypany cukrem pudrem przypomina osadzającą się na drzewach szadź. Ciasto jest połączeniem wilgotnego brownie i jasnego ciasta ucieranego, do którego możesz dodać dowolny aromat, np. cytrynowy lub migdałowy. Do polania ciasta sprawdzi się także lukier. Poniższe składniki obejmują przepis na małą foremkę 10 × 20 cm. Jeśli chcesz zrobić większe ciasto, przygotuj wypiek z podwójnej porcji składników.
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10426
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 3915
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 982
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7899
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 229
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 199
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10426
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 3915
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 982
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7899
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 229
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 199
Składniki
W garnku lub kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną czekoladę, a potem dodaj do niej masło do połączenia składników i odstaw do delikatnego przestudzenia. W misce utrzyj jajka z cukrem na gładki krem, a następnie wlej chłodną czekoladę z masłem. Na koniec dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj całość. Wlej ciasto do silikonowej, natłuszczonej formy lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 10 minut. Następnie wyjmij i ostudź.
W tym czasie przygotuj jasne ciasto. Miękkie masło utrzyj z cukrem na gładki krem, dodawaj po jednym jajku, aby uzyskać puszystą masę. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodawaj na zmianę mleko z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj ulubiony aromat lub skórkę z cytryny. Wylej ciasto na ciemną warstwę, wyrównaj i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 30-35 minut do momentu suchego patyczka. Wystudzone ciasto posyp obficie cukrem pudrem lub polej lukrem. Możesz też udekorować białą posypką lub płatkami migdałów.