Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inspiracją do stworzenia ciasta jest mroźny, zimowy krajobraz. Pyszny wypiek posypany cukrem pudrem przypomina osadzającą się na drzewach szadź. Ciasto jest połączeniem wilgotnego brownie i jasnego ciasta ucieranego, do którego możesz dodać dowolny aromat, np. cytrynowy lub migdałowy. Do polania ciasta sprawdzi się także lukier. Poniższe składniki obejmują przepis na małą foremkę 10 × 20 cm. Jeśli chcesz zrobić większe ciasto, przygotuj wypiek z podwójnej porcji składników.
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 64
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 6818
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 64
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 6818
Składniki
W garnku lub kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną czekoladę, a potem dodaj do niej masło do połączenia składników i odstaw do delikatnego przestudzenia. W misce utrzyj jajka z cukrem na gładki krem, a następnie wlej chłodną czekoladę z masłem. Na koniec dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj całość. Wlej ciasto do silikonowej, natłuszczonej formy lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 10 minut. Następnie wyjmij i ostudź.
W tym czasie przygotuj jasne ciasto. Miękkie masło utrzyj z cukrem na gładki krem, dodawaj po jednym jajku, aby uzyskać puszystą masę. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodawaj na zmianę mleko z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj ulubiony aromat lub skórkę z cytryny. Wylej ciasto na ciemną warstwę, wyrównaj i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 30-35 minut do momentu suchego patyczka. Wystudzone ciasto posyp obficie cukrem pudrem lub polej lukrem. Możesz też udekorować białą posypką lub płatkami migdałów.