Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto szybowiec to rozkoszne dla podniebienia połączenie maślanego biszkoptu, bitej śmietany i chrupiących, skarmelizowanych migdałów.
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Składniki
Przygotuj ciasto. Wyskrob ziarenka z laski wanilii. W rondelku, na wolnym ogniu, roztop masło z dodatkiem wanilii i odstaw do przestudzenia. Mikserem na wysokich obrotach ubij całe jajka z cukrem na jasną, bardzo puszystą masę. Stopniowo przesiej do niej przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia. Zmiksuj krótko – do połączenia składników. Zmniejsz obroty miksera do minimum. Cienką strużką wlej do ciasta płynne masło.
Wyłóż dno tortownicy o średnicy 22-24 cm papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy i wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez 30 minut.
W międzyczasie wszystkie składniki na masę migdałową umieść w rondelku i zagotuj na palniku o średniej mocy. Gotuj przez kilka minut, co pewien czas mieszając. Masa powinna zgęstnieć.
Wyjmij ciasto z piekarnika. Podnieś temperaturę do 210°C. Wylej masę migdałową na wierzch ciasta i wstaw je z powrotem do piekarnika, tym razem na górny poziom. Piecz jeszcze przez kilka minut – aż masa migdałowa stanie się złocista. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubij mikserem na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania dosłodź do smaku. Wymieszaj śmietanę szpatułą z serkiem mascarpone. Z przestudzonego ciasta odkrój wierzch (warstwa o grubości 7-8 mm pokryta chrupiącą masą migdałową). Przełóż powstałe warstwy śmietanowym kremem. Wstaw ciasto szybowiec na kilka godzin do lodówki.