Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Włoskie tiramisu stało się inspiracją do wypieków. Domowy biszkopt przełożony kremem na bazie mascarpone może smakować nawet lepiej niż deser przygotowany z użyciem biszkoptów języczków. Czy można zrobić ciasto tiramisu bez pieczenia w warunkach polowych lub gdy piekarnik z jakiejś przyczyny odmówi nam współpracy? Najłatwiej wówczas skorzystać z gotowych blatów biszkoptowych lub przeprosić się z języczkami... A gdyby tak zrobić biszkopt na patelni?
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 415
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1793
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 357
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 415
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1793
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 357
Składniki
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Roztop w rondelku masło i przestudź.
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na pianę. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodaj do niej cukier, a następnie po jednym żółtku.
Cienką strużką wlej do piany masło i wymieszaj szpatułką. Następnie partiami przesiej do piany mąkę wymieszaną ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Całość mieszaj szpatułką – tylko do połączenia składników.
Natłuść i oprósz bułką tartą głęboką patelnię z grubym dnem. Przelej do patelni ciasto i przykryj pokrywką owiniętą wilgotną bawełnianą ściereczką.
Ustaw patelnię na palniku o niskiej mocy. „Piecz” biszkopt przez około 20-30 minut – do „suchego patyczka”.
Upieczony biszkopt przełóż z patelni na kratkę i odstaw do wystudzenia. Przekrój na 2 blaty.
Przygotuj krem. Utrzyj żółtka z cukrem na jasną puszystą masę. Wymieszaj ze schłodzonym serkiem mascarpone.
Połącz kawę z likierem Amaretto. Nasącz kawą blaty biszkoptu, a następnie przełóż je kremem. Każdą warstwę przed nałożeniem kolejnej oprósz (z użyciem sitka) kakao.
Wstaw ciasto na 3-4 godziny do lodówki. Jeśli chcesz, możesz przed podaniem pokroić je na klasyczną kostkę. Odkrojone brzegi zjedz od razu!