Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To już trzecia moja inspiracja, ciasta Wenus, ta w wersji jagodowej.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6497
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6497
Składniki
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Jednocześnie mieszać ale już łopatką. Przelać do blaszki 30x40, wyścielanej papierem do pieczenia.Piec ok.20-25 min. w 175 *C. Po upieczeniu odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i ostudzić. Drugi upiec taki sam.Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami.
galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Dodać frużelinę, wymieszać i odstawić do lekkiego tężenia. Wylać na biszkopt.
Poukładać biszkopciki i schłodzić w lodówce do zestalenia galaretki.
pianka-Wodę zagotować, odstawić i zaraz tam rozpuścić galaretki. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu pomieszać. Śmietankę ubić z pudrem a potem serem. Miksując dolewać gęstniejącą galaretkę. Wylać do blaszki jak już trochę gęstnieć będzie i rozsmarować.
.Przykryć drugim biszkoptem "do góry nogami" i schłodzić. Biszkopt posmarować frużeliną.
posypka- Kokos uprażyć na patelni wraz z masłem i cukrem na złoty kolor. Ostudzić i posypać ciasto.