Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto truskawkowe z galaretką to niesamowicie pyszna wariacja na temat świeżych owoców posypanych cukrem i polanych śmietaną. W tej odsłonie deser jest też lekko waniliowy, lekko cytrynowy, ale z pewnością zniknie z talerzy w mgnieniu oka.
średnica formy: 26 cm
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 454
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3064
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2137
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 9582
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 454
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3064
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2137
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 9582
Składniki
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszaj: olej, maślankę, jajka, żółtka i ekstrakt waniliowy. Do suchych składników dodawaj powoli mokre i wymieszaj tylko do wchłonięcia mąki. Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę wylej i wygładź. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 30 minut lub do czystego patyczka. Wyjmij i wystudź.
Przygotuj galaretkę. Truskawki umyj, obierz z szypułek i pokrój na ćwiartki lub ósemki. Włóż je do garnka. Do owoców dodaj cukier, sok i skórkę z cytryny. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 10 minut, do odparowania nadmiaru płynu. Zdejmij i przestudź. W wodzie rozmieszaj galaretkę truskawkową i dodaj ją do masy truskawkowej. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Przygotuj warstwę śmietanową. W dużej misce utrzyj serek z masłem na gładką masę. Dodawaj partiami cukier puder i ekstrakt waniliowy.
Złóż ciasto. Upieczone i chłodne już ciasto posmaruj ze wszystkich stron lukrem śmietankowym, pozostawiając ok. 1/3 do późniejszego wykorzystania. Na cieście zapnij ponownie obręcz. Wylej galaretkę truskawkową i przenieś całość do lodówki do stężenia na ok. 2-3 godziny. Po tym czasie zdejmij obręcz. Wygładź boki ciasta za pomocą odłożonego wcześniej lukru śmietankowego. Obsyp je płatkami migdałowymi, najlepiej za pomocą noża, delikatnie je dociskając. Ciasto truskawkowe z galaretką włóż ponownie do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj na zimno.