Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto truskawkowe z galaretką to niesamowicie pyszna wariacja na temat świeżych owoców posypanych cukrem i polanych śmietaną. W tej odsłonie deser jest też lekko waniliowy, lekko cytrynowy, ale z pewnością zniknie z talerzy w mgnieniu oka.
średnica formy: 26 cm
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5663
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 952
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35867
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 107
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5663
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 952
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35867
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 107
Składniki
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszaj: olej, maślankę, jajka, żółtka i ekstrakt waniliowy. Do suchych składników dodawaj powoli mokre i wymieszaj tylko do wchłonięcia mąki. Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę wylej i wygładź. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 30 minut lub do czystego patyczka. Wyjmij i wystudź.
Przygotuj galaretkę. Truskawki umyj, obierz z szypułek i pokrój na ćwiartki lub ósemki. Włóż je do garnka. Do owoców dodaj cukier, sok i skórkę z cytryny. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 10 minut, do odparowania nadmiaru płynu. Zdejmij i przestudź. W wodzie rozmieszaj galaretkę truskawkową i dodaj ją do masy truskawkowej. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Przygotuj warstwę śmietanową. W dużej misce utrzyj serek z masłem na gładką masę. Dodawaj partiami cukier puder i ekstrakt waniliowy.
Złóż ciasto. Upieczone i chłodne już ciasto posmaruj ze wszystkich stron lukrem śmietankowym, pozostawiając ok. 1/3 do późniejszego wykorzystania. Na cieście zapnij ponownie obręcz. Wylej galaretkę truskawkową i przenieś całość do lodówki do stężenia na ok. 2-3 godziny. Po tym czasie zdejmij obręcz. Wygładź boki ciasta za pomocą odłożonego wcześniej lukru śmietankowego. Obsyp je płatkami migdałowymi, najlepiej za pomocą noża, delikatnie je dociskając. Ciasto truskawkowe z galaretką włóż ponownie do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj na zimno.