Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i galaretką. Idealnie nadaje się na deser podczas upałów, ponieważ najlepiej smakuje podane na zimno. A że sezon truskawkowy w pełni, to warto je przygotować, bo jest przepyszne i proste w przygotowaniu.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1609
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 358
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1609
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 358
Składniki
Najpierw przygotuję budyń i galaretkę: Do garnka wlewam jedną szklankę mleka (250 ml), drugą szklankę mleka wlewam do miseczki, dodaję budyń, 4 łyżki cukru i dokładnie mieszam. Mleko w garnku zagotowuję i do gotującego się mleka dodaję pozostałe mleko z budyniem, i gotuję aż zgęstnieje (tak ja gotuje się budyń). Następnie budyń przekładam do miseczki, nakrywam szczelnie folią spożywczą, żeby nie zrobiła się skórka i odstawiam do wystudzenia. Galaretkę wsypuję do gorącej wody, dokładnie mieszam i odstawiam do wystudzenia.
Przygotowanie ciasta: Do miski wybijam jajka, dodaję cukier, cukier waniliowy i przez chwilę miksuję, tak żeby jajka stały się puszyste i zbielały. Następnie dodaję stopniowo mąkę pszenną, ziemniaczaną i miksuję na wolnych obrotach, żeby nie było grudek. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównuję i piekę.
Pieczenie: Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika, do 180°C na środkową półkę i piekę około 15 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez termoobiegu. Upieczone od razu wyjmuję z piekarnika ( nie wyjmuję z foremki), i w foremce odstawiam do wystudzenia.
Przygotowanie kremu budyniowego: Do miski przekładam miękkie masło i przez chwilę miksuję, następnie cały czas miksując dodaję po łyżce zimnego budyniu. Gdy budyń połączy się z masłem, to dodaję kolejną łyżkę budyniu. Na koniec do kremu dodaję wódkę i jeszcze przez chwilę miksuję – krem jest gotowy.
Końcowe przygotowanie ciasta: Krem budyniowy kładę na ciasto, następnie na kremie układam truskawki delikatnie je wciskając i na górę wylewam tężejącą galaretkę. Tak przygotowane ciasto wstawiam do lodówki, na czas zastygnięcia galaretki. Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką jest gotowe, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa