Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kruche z truskawkami i budyniem. Delicja, której trudno się oprzeć:)
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 190
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4420
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12014
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6828
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5618
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 190
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4420
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12014
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6828
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5618
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy 150g cukru, 1 jajko, 2 żółtka, posiekane masło i śmietanę. Szybko zagniatamy. 3/4 ciasta zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki, natomiast 1/4 ciasta zawiniętą w folię wkładamy do zamrażarki.
Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki.
Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy. Wykładamy spód blaszki i robimy widelcem dziurki. Ciasto podpiekamy przez 15 minut w piekarniku a następnie studzimy.
W tym czasie gotujemy budyń. Ugotowany lekko studzimy (około 10 minut). Wystudzone ciasto obsypujemy bułką tartą, układamy truskawki jedna obok drugiej, na to wylewamy budyń. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach na budyniu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40-45 minut. Upieczone wyjmujemy i studzimy. Najlepsze jest następnego dnia. Może nie wygląda imponująco, za to jest przepyszne. Smacznego:)