Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kruche z truskawkami i budyniem. Delicja, której trudno się oprzeć:)
Śniadanie, deser czy przystawka delikatnie słodka i ostra. Z odrobiną świeżo...
Odsłon: 9
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 85
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 108
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 113
Śniadanie, deser czy przystawka delikatnie słodka i ostra. Z odrobiną świeżo...
Odsłon: 9
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 85
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 108
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 113
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy 150g cukru, 1 jajko, 2 żółtka, posiekane masło i śmietanę. Szybko zagniatamy. 3/4 ciasta zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki, natomiast 1/4 ciasta zawiniętą w folię wkładamy do zamrażarki.
Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki.
Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy. Wykładamy spód blaszki i robimy widelcem dziurki. Ciasto podpiekamy przez 15 minut w piekarniku a następnie studzimy.
W tym czasie gotujemy budyń. Ugotowany lekko studzimy (około 10 minut). Wystudzone ciasto obsypujemy bułką tartą, układamy truskawki jedna obok drugiej, na to wylewamy budyń. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach na budyniu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40-45 minut. Upieczone wyjmujemy i studzimy. Najlepsze jest następnego dnia. Może nie wygląda imponująco, za to jest przepyszne. Smacznego:)