Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrobiłam na moje imieniny. Goście byli zachwyceni.
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1263
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14834
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 856
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1263
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14834
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 856
Składniki
Ze 175g mąki, 1 łyżeczki proszku, soli, 75g cukru, cukru waniliowego, 1-2 łyżek zimnej wody i 100g masła zagnieść szybko kruche ciasto. Tortownicę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wyłożyć dno formy, tworząc niewysoki brzeg. Wstawić na pół godziny do lodówki.
Masę marcepanową zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Razem z mlekiem i likierem podgrzać, cały czas mieszając. Ostudzić.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni
100g masła zmiksować ze skórką cytrynową, szczyptą soli i pozostałym cukrem. Dodać masę marcepanową. Dodać resztę mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na ciasto kruche. Piec ok. 30 minut. Ostudzić.
Migdały uprażyć na suchej patelni. Dżem podgrzać, przetrzeć przez sito, a następnie rozsmarować pędzielkiem na wierzchu i po bokach ciasta. Brzegi obsypać migdałami.
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na plasterki. Ułożyć na wierzchu ciasta. Polewę przygotować z sokiem wg instrukcji na opakowaniu. Polać owoce, ew. posypać migdałami. Zostawić do zastygnięcia. Smacznego :)