Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrobiłam na moje imieniny. Goście byli zachwyceni.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112979
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 324
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 666
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 535
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112979
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 324
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 666
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 535
Składniki
Ze 175g mąki, 1 łyżeczki proszku, soli, 75g cukru, cukru waniliowego, 1-2 łyżek zimnej wody i 100g masła zagnieść szybko kruche ciasto. Tortownicę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wyłożyć dno formy, tworząc niewysoki brzeg. Wstawić na pół godziny do lodówki.
Masę marcepanową zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Razem z mlekiem i likierem podgrzać, cały czas mieszając. Ostudzić.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni
100g masła zmiksować ze skórką cytrynową, szczyptą soli i pozostałym cukrem. Dodać masę marcepanową. Dodać resztę mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na ciasto kruche. Piec ok. 30 minut. Ostudzić.
Migdały uprażyć na suchej patelni. Dżem podgrzać, przetrzeć przez sito, a następnie rozsmarować pędzielkiem na wierzchu i po bokach ciasta. Brzegi obsypać migdałami.
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na plasterki. Ułożyć na wierzchu ciasta. Polewę przygotować z sokiem wg instrukcji na opakowaniu. Polać owoce, ew. posypać migdałami. Zostawić do zastygnięcia. Smacznego :)