Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To proste ciasto bananowe zachwyci nawet niejadka. Ciasto Trzech Muszkieterów - czyli połączenie wilgotnego, bananowego spodu, kremu kajmakowego i lekkiej chmurki z bitej śmietany to gwarancja najlepszego smaku i liczne prośby o dokładkę.
Blaszka o wymiarach ok. 23 x 33 cm
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18217
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2560
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 222
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 286
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5453
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18217
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2560
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 222
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 286
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5453
Składniki
Wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli, dodaj miękkie masło i palcami wymieszaj wszystkie składniki. Wbij jaja, dodaj rozgniecionego, dojrzałego banana, jogurt oraz esencję waniliową. Wymieszaj ciasto, które powinno być bardzo gęste. Przełóż bananowy placek do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadź ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Po upieczeniu wystudź.
Przygotuj warstwę toffi: Do garnka wlej wrzątek i wstaw do niego puszkę z masą krówkową na około 5-10 minut. W międzyczasie ubij 250 ml śmietanki, a następnie delikatnie połącz ją z masą krówkową.
Pozostałe banany obierz ze skórki i pokrój wzdłuż na długie paski. Rozgrzej masło na patelni i obsmaż banany z obydwu stron, aż się zrumienią. Pozostałą zimną śmietanę ubij w wysokiej misce na największych obrotach, w międzyczasie dodając cukier puder.
Na upieczony, bananowy spód wyłóż masę toffi i równo rozprowadź. Na toffi ułóż podsmażone banany, a na nie bitą śmietanę. Wierzch posyp tartą, gorzką czekoladą i włóż ciasto do lodówki do schłodzenia.