Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ucierane ciasto z truskawkami na oleju rzepakowym to pyszna propozycja na wiosenne popołudnia.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 152
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 152
Składniki
Umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy na połówki.
W dużej misce umieszczamy jajka, wsypujemy cukier kryształ oraz cukier wanilinowy i wszystko miksujemy na jasną puszystą masę. Następnie wlewamy olej rzepakowy, wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i wszystko starannie miksujemy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej części ciasta wsypujemy kakao i całość dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Tak przygotowane ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej robić to naprzemiennie po kilka kleksów raz jasnego raz ciemnego ciasta, aż do wyczerpania składników, wierzch ciasta dokładnie rozsmarowujemy a na nim układamy pokrojone truskawki.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy około 45-50 minut. Upieczone ciasto studzimy w piekarniku. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.