Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe i szybkie w przygotowaniu, ciasto ucierane ze śliwkami to wyśmienita propozycja na podwieczorek do popołudniowej kawy, świetny smakołyk, który szczególnie polecam w sezonie śliwkowym. Doskonale smakuje również z innymi owocami.
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 3056
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 4708
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 396
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 258
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 419
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 3056
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 4708
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 396
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 258
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 419
Składniki
Śliwki przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy z nich pestki.
Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier kryształ i wszystko ucieramy na jednolitą masę, następnie dodajemy po jednym jajku, stale miksując. Do masy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy, wszystko miksujemy do połączenia się składników.
Do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką przekładamy ciasto i starannie je rozprowadzamy. Na wierzchu układamy połówki śliwek skórkami do dołu. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st.C około 45-50 minut, po czym studzimy w piekarniku. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.