Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na ten weekend proponuję Wam klasyczne ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką. Proste, szybkie w wykonaniu i zawsze niesamowicie smaczne ;) Uwielbiam takie klasyczne ciasta. Dodatkową jego zaletą jest to, że możecie do niego wykorzystać dowolne sezonowe owoce.
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 601
Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepys...
Odsłon: 8546
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10114
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2900
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 601
Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepys...
Odsłon: 8546
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10114
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2900
Składniki
Śliwki myjemy, przecinamy na połówki, usuwamy pestkę i pozostawiamy na durszlaku, żeby odciekły.
Mikserem ucieramy masło z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej, jasnej i puszystej masy. Dodajemy do niej jajka, cały czas ucierając. Na końcu przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto ucieramy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Układamy na nim śliwki.
Zimne masło zagniatamy z cukrem i mąką do uzyskania kruszonki. Posypujemy nią śliwki.
Pieczemy w dobrze nagrzanym do 160°C (z termoobiegiem) piekarniku przez około 60-70 minut. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego ;)